Det ble ikke bare kål med Frp

To av de drøyt fire Frp-årene i landbrukspolitikken har foregått med Jon Georg Dale (33) ved roret.

To av de drøyt fire Frp-årene i landbrukspolitikken har foregått med Jon Georg Dale (33) ved roret. Foto:

Jon Georg Dale fnyser av harselasen om at det ville bli slutt på fårikålen og bare kål med Frp i regjering.

DEL

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) fryktet for den tradisjonelle, norske fårikålen da Sylvi Listhaug (Frp) overtok jobben hans som landbruksminister i 2013. Så ble hun avløst av Frp-kronprins Jon Georg Dale to år etter.

– Sps ypperste øvelse de siste årene har vært å svartmale situasjonen. Partiet sa det kom til å bli for lite fårikål med oss. Da vi overtok, ble ti prosent av det kjøttet vi brukte i fårikålen importert. Nå har vi overproduksjon, sier landbruksministeren til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Rekordproduksjon

Dale smiler. Resultatet etter drøyt fire år med to Frp-statsråder i Landbruksdepartementet er at totalproduksjonen av mat er høyere enn noen gang.

– Det produseres mer. Færre bønder slutter og mindre areal går ut av drift. Men selv om produksjonen går opp, har den ikke sentralisert seg. Nå ser vi tvert imot at den begynner å vokse i de klassiske distriktsområdene, sier 33-åringen.

– Det er ikke fordi vi har brukt for mye penger på landbruket, men fordi vi faktisk har brukt penger på å stimulere til matproduksjon, føyer han kjapt til.

Frps viktigste grep

Hvor mye har egentlig Frp fått flertall for i løpet av de drøyt fire årene partiet har hatt ansvar for landbrukspolitikken? Det er som Dale sier: En mindretallsregjering vil alltid drømme om mer gjennomslag.

Regjeringen vil, uten flertall på Stortinget, helst strekke seirene så langt som det er politisk grunnlag for. Dale mener dette er Frps viktigste grep så langt:

– Aktiviteten i skognæringen har økt. Det samme har matproduksjonen. Samtidig har vi beholdt særpreget ved norsk matproduksjon, påpeker han.

– Produksjonen er relativt mangfoldig. Lokalmaten og nisjeproduktene vokser. Veksten i matproduksjonen kommer hele landet til gode. Det er gode tider, mener Frp-statsråden.

Det produseres mer. Færre bønder slutter og mindre areal går ut av drift.

Jon Georg Dale, landbruks- og matminister (Frp)

Grønt karbon

Han er opptatt av at maten vi spiser skal være trygg og differensiert for å holde aktiviteten oppe i hele Distrikts-Norge.

– Den økte produksjonen av mat skyldes ikke mer subsidier. Investeringene fra selvstendig næringsdrivende er drivkraften. Den har vært teknologidrevet og blitt mer effektiv.

Dale sier at departementet hans fort blir «landbruksorientert». Derfor stråler han over økt aktivitet i skognæringen.

– Vi har enorme verdier i norsk skog. Dette er en ressurs som vi må bruke mer i årene som kommer. Vi skal få flere bein å stå på enn svart karbon. Det handler om grønt karbon, og da er skogen løsningen, sier Frps landbruksminister.

Saken fortsetter under bildet.

Jon Georg Dale (Frp) ble ny landbruksminister og fikk nøkkelen av partikollega Sylvi Listhaug 16. desember for to år siden.

Jon Georg Dale (Frp) ble ny landbruksminister og fikk nøkkelen av partikollega Sylvi Listhaug 16. desember for to år siden. Foto:

Fotball med barna

Den fleksible bonden vil få tid til å følge barna sine på fotballkamp på kvelden. Jon Georg Dale tror flere vil satse på landbruksnæringen så lenge yrket vil gi rom for mer tid sammen med familien.

– Teknologiutvikling og investeringsbehov er to så sterke faktorer at framtidens bønder ikke kommer til å drive melkeproduksjon som de gjorde før. De kommer til å drive det i robot og få mer fri i løpet av døgnet. De kan følge ungene på fotballkamp på kvelden og kombinere det med å være bonde, sier han.

De som satser kommer også til å bli færre og større.

– Når du satser så mye kapital som for eksempel ti millioner kroner på å bygge et fjøs, og risikoen tas på egen hånd i et enkeltmannsforetak, må du ha et tilstrekkelig ressursgrunnlag for å ta den beslutningen. Hvis man lager en landbrukspolitikk som ikke er basert på en strukturendring for de minste, får man heller ikke disse investeringene, mener Dale. (ANB)

Artikkeltags