Freder ikke en Ap-regjering

– Den viktigste utfordringen for LO er å få en ny regjering etter valget, fastslår LO-leder Gerd Kristiansen. Her sammen med Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Den viktigste utfordringen for LO er å få en ny regjering etter valget, fastslår LO-leder Gerd Kristiansen. Her sammen med Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

LO vil slå i bordet hvis politikken som føres er gal.

DEL

[Fri Fagbevegelse] Sammen med Fagforbundets leder, Mette Nord, og tidligere leder av Fellesforbundet, Arve Bakke, har LO-leder Gerd Kristiansen vært med på å utarbeide forslaget til nytt program for Arbeiderpartiet. Og hun er fornøyd.

– Jeg syns arbeid og arbeidsliv gjenspeiler seg i hele programmet. Og det har det ikke alltid gjort, erkjenner Kristiansen.

Styrket lokalt

LO-kongressen for fire år siden vedtok at det fagpolitiske samarbeidet skulle forsterkes.

– Vi fikk en marsjordre av kongressen. Og i en periode med en blåblå regjering har vi virkelig styrket det fagligpolitiske samarbeidet. Også lokalt. Det er bare å se på hvordan fagbevegelsen er representert i delegasjonene til landsmøtet, sier Kristiansen.

Vil si ifra

De tunge konfliktsakene som olje i nord og EØS-avtalen går ikke mellom parti og LO, men gjenspeiler seg i begge organisasjonene og er derfor egne tema både på landsmøtet og den kommende kongressen.

– I en periode hvor Arbeiderpartiet er i opposisjon, er det ikke unaturlig at samarbeidet oppleves som rosenrødt. Men gjør Ap i regjering noe vi er uenige i, så vil vi slå i bordet og si ifra. Det har LO alltid gjort, og det er en selvfølge at vi vil gjøre det i framtida, lover LO-lederen.

Ulike roller

For henne er rollefordelingen kjempeviktig.

– Vi er to selvstendige organisasjoner. Det må aldri bli slik at LO dirigerer partiet, eller at Arbeiderpartiet dirigerer LO.

Gerd Kristiansen konstaterer at det har vært en svært krevende utfordring etter regjeringsskiftet i 2013. Hun nevner blant annet angrep på arbeidsmiljøloven, en rekordstor arbeidsløshet, skattekutt og økte forskjeller. Og ikke minst med en manglende forståelse av hvor viktig trepartssamarbeidet er for landet.

Gjør Ap i regjering noe vi er uenige i, så vil vi slå i bordet og si ifra.

Gerd Kristiansen, LO-leder

Hører ikke

– På et vis har vi opplevd et skinnsamarbeid. Du blir invitert til møter og diskusjoner. Ofte i en form for «allmøter». Men de hører jo ikke på deg. I veldig mange saker, selv i saker hvor vi og arbeidsgiverne har stått sammen, har de valgt å ikke høre på oss. Vi brukte for eksempel nesten to år på å få dem til å gjøre noe med permitteringsregelverket.

– Vi har lagt ned utrolig mye tid på å få regjeringen til å forstå at den må høre på partene i arbeidslivet. De setter ned ekspertutvalg og utelater oss som er eksperter på norsk arbeidsliv. Det er ganske spesielt, konstaterer Kristiansen. (ANB)

Artikkeltags