– Jeg har aldri vært god nok for jobbene mine

Landbruksminister Jon Georg Dale viser gamle kunster som kjøttskjærer for sin tidligere læremester Knut Olav Slettebak.

Landbruksminister Jon Georg Dale viser gamle kunster som kjøttskjærer for sin tidligere læremester Knut Olav Slettebak. Foto:

Jon Georg Dale (Frp) er bekymret for at folk med hans bakgrunn ikke når opp i viktige posisjoner.

DEL

– Det er ikke gitt at en kjøttskjærer på litt over 30 år fra Dalsfjorden, som ikke har all verdens papirer å vise til, tas inn i en regjering. En utfordring i samfunnet er at yrkesfaglig kompetanse i altfor liten grad blir vektlagt i sentrale posisjoner, sier landbruksministeren til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Frykt over tid

Ett av de utviklingstrekkene 33- åringen er mest bekymret for er at personer med bakgrunnen hans ikke når opp fordi de mangler formell kompetanse.

– Jeg tror at vi som samfunn taper noe på det. Og at politikken står i fare for å gjøre det. Det samme gjelder organisasjonslivet og forvaltningen. Det er fint å ha lest hvordan et fjøs fungerer i landbruksforvaltningen, men du skjønner litt mer hvis du går inn i det, sier han.

– Det er noe med å være sammensatt slik – enten det er i statlig forvaltning, offentlig sektor, frivillige organisasjoner eller politikk – at man i sum utfyller hverandre som lag. Min frykt er at vi over tid taper nødvendig realkompetanse fordi vi ikke i stor nok grad tar med oss denne kompetansen inn i viktige posisjoner, utdyper Dale.

Ikke kvalifisert

Frp-statsråden har flere år som sauebonde på familiegården i Volda. 33-åringen er kjøttskjærer av yrke og har praksis fra flere matvarebedrifter.

– Jeg er overhodet ikke kvalifisert for noen av de jobbene jeg har fått. I en tid der samfunnet er preget av at vi leter etter dem med høyest formalkompetanse, og etter dem med de beste papirene og klareste referansene, svarer ikke jeg på noe av det, innrømmer Dale selv.

Ærlig arbeid

Han prøver å leve etter Ivar Aasens gamle uttrykk om at «Nei, vesle Vitet det rekk ikkje til. Ei Tru maa stydja upp-under».

– Et av de utviklingstrekkene jeg er mest bekymret for er at folk med min bakgrunn ikke når opp fordi de mangler formell kompetanse, sier han.

– Vi må heve statusen til yrkesfagene og folk som gjør et ærlig arbeid, sier 33-åringen.

– Det er ekstremt viktig for et land å ha en bredt sammensatt arbeidsstyrke. Like viktig er det at de som ikke vil eller egner seg for tungt administrativt arbeid, men som heller vil jobbe med hendene like mye som hodet, faktisk er i jobb og ikke ramler utenfor arbeidslivet, sier Jon Georg Dale.

Saken fortsetter under bildet.

Jon Georg Dale håper at Siv Jensen blir sittende som Frp-leder i lang tid.

Jon Georg Dale håper at Siv Jensen blir sittende som Frp-leder i lang tid. Foto:


Yrkesfaglig kompetanse blir i altfor liten grad vektlagt i sentrale posisjoner.

Jon Georg Dale, landbruksminister (Frp)

Les også: Norske gårder forsvinner

Siv i lang tid

Landbruksministeren bruker ikke tid på å dvele ved et framtidig lederverv i Frp.

– Jeg håper Siv Jensen sitter så lenge at det er mange andre som har posisjonert seg for en lederjobb i partiet den dagen hun bestemmer seg for å gjøre noe annet, sier Dale til ANB.

Landbruksministeren har jobbet lenge med finansminister og Frp-leder Jensen, og det er kjent at han nyter stor respekt i partiet. Civita-leder Kristin Clemet har uttalt at han er en kommende stjerne i Frp.

– Begynner jeg å flakke med blikket og tenke på andre muligheter, får jeg heller ikke gjort jobben min. Det er politisk korrekt, og i og for seg gørr kjedelig, men jeg bruker ikke tid på en partilederjobb. Da greier jeg ikke å være fokusert på det jeg må gjøre. Jeg er ikke i avdelingen for langtidsplanlegging, sier Dale, som er veldig fornøyd med dagens Frp-leder. (ANB)

Artikkeltags