Også her blir kvinner seksuelt trakassert

Mer enn halvparten av de kvinnelige stortingsrepresentantene sier de har opplevd seksuell trakassering.

Mer enn halvparten av de kvinnelige stortingsrepresentantene sier de har opplevd seksuell trakassering. Foto:

Av

I en undersøkelse blant alle kvinnelige stortingsrepresentanter svarer 55 prosent av dem som har svart, at de har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet.

DEL

Tre av fire kvinnelige stortingsrepresentanter, 53 av 69, har svart på undersøkelsen som NRK har gjennomført.

Over halvparten, 29 kvinner, svarer at de har opplevd seksuell trakassering, og av disse svarer 86 prosent (25 kvinner) at dette har skjedd i forbindelse med politisk arbeid.

– Jeg synes det er forferdelig trist, men jeg er ikke overrasket, sier Høyres kvinnepolitiske talsperson Tina Bru.

Den seksuelle trakasseringen består blant annet i beføling av kjønnsorganer, beføling av bryster, klyping i rumpa, tvangskyssing og seksuelle hentydninger både i direkte tale og via tekstmeldinger.

Anniken Huitfeldt, kvinnepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, tror menn har en høyere terskel for å trakassere kvinnelige stortingspolitikere enn andre kvinner.

– Men vi ser at tallene er høye også for politikere, konstaterer hun.

22 av de 29 kvinnelige stortingsrepresentantene som sier de har opplevd seksuell trakassering, sier det dreier seg om seksuelle kommentarer, mens 18 sier de har opplevd en fysisk form for uønsket seksuell oppmerksomhet.

En av stortingsrepresentantene forteller at hun måtte få hjelp av en mannlig kollega for å stoppe en pågående og beruset kollega, mens en annen slår fast at det nærmest har vært en tradisjon at eldre mannlige partikollegaer misbruker makten sin til å ligge med yngre kvinner.

Stortingspresidenten ber nå partiene ta grep.

– Jeg møter de parlamentariske lederne jevnlig, og det er naturlig at jeg tar opp slike spørsmål der, sier stortingspresident Olemic Thommessen (H) til NTB.

– Samtidig er det partiene selv som er nærmest til å øke bevisstheten om dette problemet i eget parti og egen stortingsgruppe, framholder han. (ANB-NTB)

Artikkeltags