Ap mener regjeringen svikter barnehagene

Ap vil fullfinansiere bemanningsnormen og mener beløpet som regjeringen setter av er altfor lavt.

Ap vil fullfinansiere bemanningsnormen og mener beløpet som regjeringen setter av er altfor lavt. Foto:

Regjeringen trikser seg fram til at flere ansatte i barnehagene ikke skal koste noe, hevder Ap.

DEL

I Aps alternative budsjett, som legges fram tirsdag, settes det av over 600 millioner kroner mer enn det regjeringen foreslår til barnehagene. 400 millioner er øremerket finansiering av bemanningsnormen i kommunale og private barnehager. I neste års statsbudsjett foreslår regjeringen å bruke 102,8 millioner på normen. Det er snaut 300 millioner mindre enn Ap.

– Barnehagen er avgjørende for barns utvikling. Skal kvaliteten være god nok, må det ansettes nok kvalifiserte voksne. Derfor vil vi også investere over 600 millioner kroner mer enn det regjeringen gjør, sier stortingsrepresentant Martin Henriksen (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Fullfinansierer flere ansatte

Bemanningsnormen krever minimum én ansatt per tre barn under tre år og én ansatt per seks barn over tre år. Normen må innfris innen 1. august neste år. Ap vil fullfinansiere bemanningsnormen og mener beløpet som regjeringen setter av er altfor lavt.

– Vi er enige med KS (Kommunenes interesseorganisasjon) om at bemanningsnormen er underfinansiert. Når vi vet hvor viktig gode barnehager er for barns utvikling, tidlig innsats og at alvorlige situasjoner oppdages, kan vi ikke godta at regjeringen trikser seg fram til at flere ansatte i barnehagene ikke skal koste noe særlig, hevder Henriksen.

– Ap vil fullfinansiere bemanningsnormen. I motsatt fall får ikke alle barn flere trygge voksne i barnehagen. Når regjeringen ikke legger mer penger på bordet, fører det til urettferdighet mellom barnehager og er en belastning på stramme kommunebudsjetter, mener Ap-politikeren.

Slik er Aps satsing

I barnehagesatsingen i Aps alternative budsjett fordeler investeringene seg på fire områder:

  • 400 millioner kroner til å finansiere bemanningsnormen
  • 125 millioner til opptrapping mot 50 prosent barnehagelærere
  • 175 millioner til flere barnehageplasser
  • 65 millioner for å reversere regjeringens økning i makspris

– Vi vil at halvparten av de ansatte skal være barnehagelærere, og derfor har vi i budsjettert med en opptrapping til målet i løpet av to år, forklarer Aps utdanningspolitiske talsperson.

Henriksen er også skuffet over KrF. Da revidert nasjonalbudsjett ble lagt fram i vår, tok partiet til orde for å bevilge 400 millioner kroner til bemanningsnormen i 2019. I KrFs alternative budsjett er tilsvarende beløp redusert til 160 millioner.

– Det kan virke som om KrF har justert ambisjonene sine til at partiet skal inn i regjering med høyresiden, sier han.

Tre år med økning

Fra 1. august 2019 foreslås en økning i maksprisen for en barnehageplass med 50 kroner per måned. Maksprisen vil da være 3.040 kroner i måneden, ifølge regjeringens budsjettforslag for neste år. Derfor vil Ap bruke 65 millioner kroner på å unngå regjeringens økning i maksprisen i barnehage.

– Vi vil ikke være med på regjeringens forslag om å øke barnehageprisen for tredje år på rad. Årsaken er at det gjør barnehagen stadig dyrere for vanlige småbarnsfamilier, sier Henriksen.

Høyres Kent Gudmundsen synes det er veldig oppsiktsvekkende at Ap går til angrep på regjeringens barnehagesatsing. I fjorårets alternative statsbudsjett fra Ap ble det foreslått å kutte støtten til ikke-kommunale barnehager med 300 millioner kroner, ifølge Gudmundsen.

– Da Ap selv satt i regjering før 2013, tok partiet til orde for å finansiere bemanningsnormen på nøyaktig samme måte som vi legger opp til nå. Kritikken nå er et utslag av at Ap er i opposisjon og velger å framstille saken på en helt annen måte, hevder Høyre-politikeren overfor ANB.

Saken fortsetter under bildet.

Ap og Martin Henriksen vil investere over 600 millioner kroner mer i norske barnehager enn det regjeringen foreslår i statsbudsjettet for neste år.

Ap og Martin Henriksen vil investere over 600 millioner kroner mer i norske barnehager enn det regjeringen foreslår i statsbudsjettet for neste år. Foto:

Overskudd av lærere

75 prosent av dagens barnehagebarn går i barnehager der bemanningsnormen allerede er oppfylt.

– Det er fortsatt en vei å gå, og derfor har vi lagt mer penger på bordet for å øke bemanningsnormen spesielt for de små barnehagene og gradvis trappe opp til å få 50 prosent pedagoger i barnehagen, sier Gudmundsen, som også viser til framskrivninger fra Statistisk sentralbyrå (SSB) i 2018.

Fra rundt 2020 forventes det nemlig et overskudd av barnehagelærere, og fram mot 2040 vil dette overskuddet øke til 16.100.

– Overskuddet av barnehagelærere gir oss gode muligheter til å styrke pedagogtettheten i barnehagene. Dette viser at vi har de faglige ressursene som er nødvendige for opptrappingen til 50 prosent barnehagelærere, påpeker han. (ANB)

Artikkeltags