Bønder får ikke dyrke hamp

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Bøndene får ikke lov til å dyrke hamp. Helseminister Sylvia Brustad vil ikke gi dispensasjon fra forbudet mot narkotiske stoffer, selv om de aktuelle plantene er helt ubrukelige som rusmiddel.

DEL

– Vi har fått avslag fra Legemiddelverket, men gir ikke opp, sier bonde Lavrans Skanke på Ørlandet til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han er skuffet over helseministerens holdning, men håper en anke vil føre fram.

Var optimister

– Vi var litt optimister da daværende landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen sommeren 2001 stilte seg positiv til dyrking av hamp, sier Skanke på vegne av Fosen kornsilo, som står bak forsøksprosjektet. Han håper at Hanssen mener det samme som arbeidsminister.

Fremskrittspartiets Hans Frode Asmyhr støtter bøndene på Fosen.

– Dette synes jeg blir for stivbeint av helseministeren. Jeg synes det er rart at hun ikke er villig til å kunne skille mellom hamp som kan brukes som rusmiddel og ufarlig hamp til industrielt formål, sier stortingsrepresentant Asmyhr.

Stor risiko

Helseminister Sylvia Brustad (Ap) stiller seg bak Legemiddelverkets avslag. Hun ser ikke at det er lagt fram «tilstrekkelig tungtveiende hensyn» for å tillate prøvedyrking av hamp».

– Et forbud mot all bruk av cannabis, inklusiv dyrking, har vært et viktig virkemiddel for å signalisere en restriktiv linje, sier Brustad.

– Det er en risiko for at opphevelse av forbudet kan bli oppfattet som starten på en liberalisering av norsk narkotikapolitikk og et første skritt i retning av legalisering av cannabis, skriver Brustad i et ferskt svar til Frp-representanten. Helseministeren mener at et generelt forbud mot hamp er lettere å håndheve «enn å knytte det til de ulike plantenes innhold av aktivt virkestoff».

Mange muligheter

Det er interesse stor for dyrking av industrihamp i Norge.

– Hamp kan brukes til et bredt produktspekter, sier Bernt Jørgen Stranden ved landbrukskontoret for Ørland og Bjugn. Han viser til at hamp er velegnet til sponplater, isolasjon, klær og olje.

– Vi legger opp til å bruke EU-godkjent råvare og ønsker å kopiere det svenske kontrollsystemet, sier Stranden. Han har sendt kopi av klagebrevet til olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp).

– Regjeringen bør legge inn produksjon av hamp i sin varslede satsing på bioenergi. Hampen vokser fort og gir mye brensel per mål, sier Stranden. (ANB)

Artikkeltags