Bordbønn kan avgjøre for afghanerne

TV-kanalen Al Jazeera har vist et innslag med afghanerne iført T-skjorter med kors i Norge.

TV-kanalen Al Jazeera har vist et innslag med afghanerne iført T-skjorter med kors i Norge. Foto:

Artikkelen er over 11 år gammel

Nye opplysninger om de afghanske asylsøkerne kommer til å stå sentralt når Borgarting lagmannsrett onsdag avgjør om de fortsatt skal holdes i varetekt.

DEL

– O du som metter liten fugl, velsign vor mat o Gud. Amen, sang Oslo-biskop Ole Christian Kvarme og andre som var til stede i bispegården da de afghanske asylsøkerne hadde avsluttet protestmarsjen fra Trondheim til Oslo.

Nå blir bordbønnen og middagen i bispegården blant temaene når Borgarting lagmannsrett onsdag tar stilling til om varetektsfengslingen av de 21 asylsøkerne som sitter på Trandum skal opprettholdes.

Sangen og måltidet i bispegården ble gjengitt på Dagsrevyen forrige lørdag, den 16. juli.

– Deltok i gudstjeneste

Flere av de afghanske asylsøkerne har også deltatt i gudstjeneste.

– De mener dette er en fare i seg selv, sier advokat Aase Karine Sigmond til NTB. Hun og advokat Heidi Ysen representerer sammen seks av asylsøkerne som sitter varetektsfengslet på Trandum.

Fengslingskjennelsen er påkjært til Borgarting lagmannsrett, som onsdag behandler kjæremålet.

– Retten har bedt om ytterligere informasjon om denne siste utviklingen knyttet til forskjellige fjernsynsinnslag. Vi regner med at den vil ta de nye opplysningene med i vurderingen, sier Sigmond.

Hun og Ysen legger dermed begjæringen om løslatelse på is inntil varetektsspørsmålet er ferdig behandlet. Det er opplysningene løslatelsesbegjæringen er basert på som lagmannsrett nå har bedt om få.

Avviser rykter

Det er fremmet en rekke påstander om at fjernsynsopptak gjort av utenlandske TV-team under protestmarsjen er blitt vist i utlandet. Bilder av afghanernes angivelige omgang med kristne symboler, deltakelser i gudstjeneste og kontakt med kristne, religiøse ledere i Norge kan ha skapt en situasjon som i ytterste konsekvens innebærer livsfare for dem.

Ikke minst er det kommet påstander om at flere av asylsøkerne er blitt framstilt som konvertitter.

Direktør i Utlendingsnemnda (UNE), Terje Sjeggestad, avdramatiserte på sin side situasjonen tirsdag kveld. Det ser ikke ut til å ligge noe i ryktene om at det er blitt sendt et program om asylsøkerne på TV-stasjonen Ariana, ifølge undersøkelser UNE har gjort.

Avbildet med kors

Enkelte av afghanerne skal imidlertid ha blitt avbildet med T-skjorter med kors på i et innslag på Al Jazeera. Dette alene kan innebære livsfare, mener afghanistanekspert Kristian Berg Harpviken ved Fredsforskningsinstituttet, ifølge TV 2.

– Det er ikke sagt noe i dette programmet som innebærer fare. Når det gjelder disse T-skjortene, er det noe vi tar med i behandlingen av hver enkelt sak, sier Sjeggestad til NTB. Han bekrefter at uttransporteringen av asylsøkerne er utsatt «inntil videre».

– Vi vurderer all informasjon som er kommet opp - også konsekvensene av det vi finner ut er fakta, sier Sjeggestad. (ANB-NTB)

Steinar.Schjetne@ntb.no

Artikkeltags