Danner gudløst Ap-lag

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Om to uker stiftes «Humanistiske sosialdemokrater». Initiativgruppen ønsker å bevisstgjøre Arbeiderpartipolitikere i spørsmål knyttet til religion og livsyn.

DEL

– Det er vanskelig å få statskirken til å stemme overens med Arbeiderpartiets grunntanker om likestilling og likeverd, sier Vinjar Tufte i Ullensaker Arbeiderparti til Romerikes Blad.

Sammen med partifellene Per Kristian Hansen og Levi Fragell inviterer han 13. mars til stiftelsesmøte for foreningen «Humanistiske sosialdemokrater». De blir en selvstendig medlemsforening innen arbeiderbevegelsen, slik Kristne Arbeidere har vært siden 1939.

Solid støtte

Tuftes idé om å danne foreningen fikk næring med en møteinnkalling. Et møte på Gardermoen skulle ta oppforholdet mellom stat og kirke. Arrangører var Arbeiderpartiet og Kristne Arbeidere.

– At Kristne Arbeidere var medarrangør fikk meg til å reagere. Det gikk opp for meg hvilken stilling de har, og jeg luftet tanken om en humanistisk forening for kollegaene mine. Da var vi i gang, forklarer Tufte, som med den nye foreningen ønsker å få humanistiske argumenter på banen i Arbeiderpartiet.

Han mener det er mange tvilere i Arbeiderpartiet som trenger å bli bevisstgjort om livssynet sitt. Kanskje kan det gjøre at partiet tar standpunkt om å avskaffe statskirken. Med seg på laget har Tufte blant annet tidligere arbeiderpartileder Reiulf Steen og flere stortingspolitikere.

Ønsker alternativ til kirken

Statskirke-spørsmålet er det første foreningen vil ta tak i.

– Sosialdemokratiet er basert på likestilling og likeverd mellom mennesker - og det har vi ikke med en statskirke, sier Tufte. Han bruker begravelser som eksempel.

– Det skaper praktiske problemer for familier som ikke ønsker en kristelig gravferd. Vi trenger flere livssynsnøytrale seremonilokaler, sier han.

Dette har han fått igjennom ikke bare i Arbeiderpartiets valgprogram, men også i Soria Moria-erklæringen. «Humanistiske Sosialdemokrater» vil passe opp regjeringen på dette området.

Forankringen i arbeiderbevegelsen er viktig.

– Vi ønsker medlemmer som støtter Arbeiderpartiets politikk, og helst medlemmer av partiet. Slik vil Arbeiderpartiet være interessert i å lytte til oss, sier Tufte, som har fått klarsignal fra partisekretær Martin Kolberg.

Artikkeltags