Erklærer seg inhabil

Justisminister Grete Faremo.

Justisminister Grete Faremo. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Justisminister Grete Faremo (Ap) erklærer seg inhabil i tjenesteforhold som angår politidirektør Øystein Mæland.

DEL

– Justisdepartementets lovavdeling har kommet fram til at Faremos forhold til Mæland ligger nær opp til inhabilitet, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) torsdag kveld. På bakgrunn av dette har statsråden valgt å erklære seg inhabil «i tjenesteforhold» knyttet til Mæland. Vurderingen er gjort etter at 22. juli-kommisjonen overleverte sin rapport mandag. Der får både politi og politisk ledelse flengende kritikk for svakheter i den norske beredskapen.

Settestatsråd

– Jeg har også hatt behov for å få vurdert min egen habilitet med hensyn til politidirektøren i lys av de store utfordringer som fremkommer i rapporten, sier Faremo om bakgrunnen for at hun har erklært seg inhabil.

I klartekst betyr inhabiliteten at hun ikke kan være med på å behandle en sak om eventuelt å kaste Mæland. Om en slik situasjon skulle oppstå, vil det være en settestatsråd som behandler saken. Justisministeren understreker at det ikke er noe i veien for at hun jobber med andre saker som angår politiet og direktoratet.

– Ikke til hinder

– Dette anses ikke å være til hinder for at jeg behandler saker som gjelder politiet eller Politidirektoratet, så lenge utfallet ikke får stor betydning for Mæland personlig, uttaler Faremo.

Mæland har tidligere vært statssekretær for Faremo da hun var justisminister under Gro Harlem Brundtland og Thorbjørn Jagland på 1990-tallet. Hun var ikke justisminister da Mæland i mai i fjor ble utnevnt til politidirektør.

Jens Stoltenberg uttalte tidligere torsdag at han selv ikke vil være med å vurdere Mælands stilling. Politidirektøren var forlover da Stoltenberg giftet seg i 1987. (ANB-NTB)

Artikkeltags