EØS-avtalen hjelper nordmenn på ferie

Skal du på ferie i EØS-området eller Sveits i sommer, bør du ha med deg det europeiske helsetrygdkortet.

Skal du på ferie i EØS-området eller Sveits i sommer, bør du ha med deg det europeiske helsetrygdkortet. Foto:

Du trenger ikke å fortvile dersom uhellet er ute på ferie i et EØS-land.

DEL

– EØS-avtalen har mange fordeler som betyr mye for oss. En av dem er det europeiske helsetrygdkortet. Det sikrer deg nødvendig helsehjelp på samme vilkår som innbyggerne i det EØS-landet du oppholder deg i, sier stortingsrepresentant Sveinung Stensland (H) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Helse vi tar for gitt

Stensland, som er helsepolitisk talsperson for Høyre på Stortinget, minner om at ordningen med det europeiske helsetrygdkortet gir nordmenn en trygghet om at rettighetene innen helsevesenet er godt ivaretatt.

– Vi nyter ekstra godt av tilgangen på helsetjenester i EØS-land. Det er noe vi får som en del av EØS-avtalen. Uten denne denne avtalen går vi glipp av helsetjenester vi tar for gitt dersom vi ferierer eller er på et lengre opphold i et EØS-område, sier han.

Helsetrygdkortet hjelper hvert år tusenvis av norske turister på ferie i et EØS-land eller Sveits. Hvis ulykken er ute eller du blir syk, betaler du egenandel på linje med borgerne der.

– Det kan bli dyrt å glemme dette kortet. For eksempel koster en time på akuttmottaket på Island det tidobbelte uten kortet enn med, understreker Høyre-politikeren.

Like rettigheter

Stensland er en varm EØS-tilhenger. Ikke bare på grunn av helserettighetene, men også fordi medlemskapet sikrer tilgang til det europeiske markedet for norske varer. Han framhever også samarbeidet innen forskning, legemidler, utdanning og utvikling.

– En av forutsetningene for EØS-avtalen og samarbeidet med Europa, er at vi som en del av det europeiske fellesskapet har like rettigheter uavhengig av hvilket EØS-land vi besøker. Dette gjelder naturligvis også helsehjelp, påpeker Høyre-politikeren.

Det europeiske helsetrygdkort gjelder i alle landene i EØS-området, inkludert Storbritannia, selv om øynasjonen forbereder seg på å forlate EU.

Stensland ber reisende om å skaffe seg kortet i god tid før ferien starter.

– Helsetrygdkortet har en varighet på tre år fra det er utstedt. Før man legger ut på reise, bør man derfor passe på at kortet er gyldig, sier Stensland.

Saken fortsetter under bildet.

665.000 nordmenn har europeiske helsetrygdkort som utløper i år. Det gjør imidlertid ikke kortet som her er avbildet.

665.000 nordmenn har europeiske helsetrygdkort som utløper i år. Det gjør imidlertid ikke kortet som her er avbildet. Foto:

Vi er ofte på reisefot

Kortet kan bestilles gratis via telefon eller på helsenorge.no. På denne nettsiden finnes også nyttig informasjon om selve kortet.

– Sikkerheten om at man blir tatt vare på i uforutsette situasjoner på ferien eller en annen utenlandsreise, er kanskje den viktigste forutsetningen for at vi kan reise så mye som vi gjør, sier han.

– Vi reiser mye mer enn vi gjorde før, og flere tusen nordmenn får årlig bruk for det europeiske helsetrygdkortet på reise i Europa. Derfor er det viktig å ta med kortet. Enda viktigere er det å beskytte EØS-avtalen som gir oss denne rettigheten, sier Stensland. (ANB)

Fakta om helsekortet

  • Det europeiske helsetrygdkortet er gratis, varer i tre år og blir normalt levert innen ti dager etter at det er bestilt.
  • Bestill kortet gratis på nettsiden helsenorge.no før du drar på ferie. Alle i familien må ha hvert sitt helsetrygdkort på reise.
  • Rekker man ikke å få kortet innen man reiser på ferie, er nødløsningen å ringe telefonnummeret 23 32 70 30 dersom man får behov for medisinsk behandling på ferie i et EØS-land.
  • Får man behov for helsehjelp på ferie i et annet EØS-land, har man rett til dekning av nødvendig helsehjelp hos offentlig lege eller på offentlig sykehus på samme vilkår som innbyggerne i landet man ferierer i.
  • Egenandelen er den samme enten man er norsk eller innbygger i landet.
  • Kilde: Helfo servicetjenester

Artikkeltags