– Hareides kamp er en risikabel ferd

KrF-leder Knut Arild Hareides ønske er å skifte flertallet på Stortinget til venstre og søke regjeringssamarbeid med Ap og Sp.

KrF-leder Knut Arild Hareides ønske er å skifte flertallet på Stortinget til venstre og søke regjeringssamarbeid med Ap og Sp. Foto:

KrFs valg mellom høyre- og venstresiden er en risikabel strategi uansett, advarer valgforsker.

DEL

– Uansett om KrF på landsmøtet stemmer for å gå inn i Erna Solbergs regjering eller å lage en ny med Jonas Gahr Støre, risikerer partiet å miste velgere og støte fra seg medlemmer. Dette er en risikostrategi, uansett. Å ikke foreta seg noe er heller ikke et trygt alternativ, sier Johannes Bergh til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Bredere gruppe velgere

Bergh, som er valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning, følger dramatikken i KrF tett. Opptellingen viser at 99 av 190 delegater til KrFs ekstraordinære landsmøte fredag ønsker å forhandle med dagens regjering. Delegatene som stemte for leder Knut Arild Hareides forslag om å gå i regjeringsforhandlinger på venstresiden, må derfor håpe på et mirakel.

– Hareide ønsker å vinne en bredere grupper med velgere enn de typiske kjernevelgerne i partiet. Det kan godt bli tilfelle med et flertall røde delegater, påpeker Bergh.

– Legger vi stortingsvalgene i 1997 og 2001 til grunn, som også var KrFs to beste valg noensinne, fikk partiet utnyttet potensialet på rødgrønn side. Daværende statsministerkandidat Kjell Magne Bondevik klarte å kapre tidligere Ap- og Sp-velgere, føyer valgforskeren til.

Uheldig prosess

KrF er delt omtrent på midten i spørsmålet om hvilken side partiet vil regjere med. Marginene er små. Rogaland KrF, som kan ha knust Hareides drøm om å kaste statsminister Erna Solberg, er for eksempel det eneste fylkeslaget som ikke har valgt en representativ delegasjon til landsmøtet.

Det er ikke noe galt med at vinneren tar alt. Problemet er at reglene varierer fra sted til sted.

Johannes Bergh, valgforsker

– Prosessen med å bruke ulike representasjonsregler i ulike fylker har ikke vært heldig, fastslår Johannes Bergh.

Selv om en tredel av salen i Rogaland KrF var rød, valgte fylket 15 blå delegater til skjebnelandsmøtet. I ledelsens interne opptellinger trengte Hareide støtte fra minst fem delegater i Rogaland for å sikre rødgrønt flertall i KrF.

– Det er ikke noe galt med at vinneren tar alt. Problemet er at reglene varierer fra sted til sted. Politiske prosesser av denne typen kan ofte være vanskelige og problematiske, sier Bergh.

Sykdom og tilfeldigheter

I tillegg kunne ikke Anders Tyvand, som sto på Hareides linje i samarbeidsspørsmålet, stille på fylkesårsmøtet i Vestfold. Varaen som kom inn, Jon Åsheim, stemte «blått» og bidro til at årsmøtet gikk mot høyre med 23 mot 22 stemmer.

– Når det er så jevnt som i KrF, er det framgangsmåten og hvem som var syk som fort kan avgjøre om partiet faller ned på en borgerlig eller sosialistisk side. Det er små marginer og tilfeldigheter som rår, påpeker valgforskeren.

Det er ikke rent lite som står på spill: Knut Arild Hareide og rød side vil felle Erna Solberg som statsminister og danne en regjering med Ap og Sp. Det har vært en heftig høst for partiet.

– Fordelen med fredagens avstemning om retningsvalget er at partiet får en tydelig plassering. Framfor å snakke om strategiske valg i tiden framover, kan partiet mobilisere velgere, være opptatt av egen politikk og fokusere på kjernesaker, sier Bergh.

– Det er fornuftig og nødvendig for KrF å ta et valg nå. For den avgjørelsen fortjener Hareide ros. Det er et modig valg av partiets leder. KrF har lenge befunnet seg i en uavklart situasjon, sier Johannes Bergh. (ANB)

Artikkeltags