Frp ligger 6 prosentpoeng foran Ap

Frp-formann Siv Jensen smiler bredt over en meningsmåling som gir partiet hennes over 30 prosent oppslutning.

Frp-formann Siv Jensen smiler bredt over en meningsmåling som gir partiet hennes over 30 prosent oppslutning. Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Fremskrittspartiet ligger 6 prosentpoeng foran Arbeiderpartiet. Statsminister Jens Stoltenberg tror likevel det er mulig å vinne valget neste år.

DEL

– Nå må vi få mer debatt om sakene og de politiske forskjellene. Det tror jeg både velgerne og vi vil tjene på, sier Jens Stoltenberg til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Fremskrittspartiet går fram 2,7 prosentpoeng og får 30,4 prosent oppslutning på målingen som Opinion har utført for ANB. Arbeiderpartiet får rekordsvake 24,4 prosent.

Borgerlig flertall

Hvis dagens Opinion-måling slår til ved valget høsten 2009, vil det bli solid borgerlig overvekt i nasjonalforsamlingen. Høyre/Frp mangler bare tre mandater på å få flertall sammen, mens de rødgrønne på den annen side må kapre 22 mandater for å kunne fortsette i regjering.

– Folk har veldig store forventinger til oss. Vår oppgave er dels å få større oppslutning rundt våre politiske løsninger. Og så må vi ikke bli sammenliknet med det perfekte og feilfrie, for det finnes ikke, sier Stoltenberg.

Jensen jubler

Frp-formann Siv Jensen jubler over gode tall på meningsmålingen.

– Det er veldig hyggelig at Fremskrittspartiet gjør det godt på meningsmålinger. Men det er lenge til valget, og målingene kan svinge. Derfor må vi jobbe knallhardt, sier Jensen.

– Årsaken til at Arbeiderpartiet gjør det så dårlig er at regjeringen ikke leverer det den har lovet. Regjeringens arbeid har vært preget av rot og kaos, sier Frp-formannen.

Feil fokus

Jens Stoltenberg innrømmer at det har blitt «for mye oppmerksomhet rundt andre saker» enn de politiske hovedsakene. Han mener at personkabaler, pensjonsspørsmål og spørsmål fra kontrollkomiteen på Stortinget har blitt for dominerende.

– Jeg mener at pressen har et ansvar for å tenke igjennom om saker får de rette proporsjonene, sier Stoltenberg. Han har slett ikke mistet motet.

– Vi har vist før at vi kan snu dårlige målinger til gode resultater i valg. Vi må først og fremst mobilisere våre venner som sitter på gjerdet, sier Stoltenberg.

Ikke noe blaff

Valgforsker Bernt Aardal sier Opinions junimåling bekrefter at Fremskrittspartiet nå har stabilisert seg på et høyt nivå.

– Dette er ikke noe blaff. Frp er nå klart større enn Ap. Fem av meningsmålingene vi har fått denne måneden viser en oppslutning på rundt 30 prosent for Frp. Det er ganske oppsiktsvekkende, sier Aardal.

Bakgrunnstallene i målingen viser en påfallende høy velgerlojalitet for Fremskrittspartiet. Nesten 88 prosent av dem som stemte Frp ved stortingsvalget i 2005, vil stemme på partiet igjen hvis det var valg nå. Til sammenligning er SV nede i en katastrofal lav velgerlojalitet på rundt 50 prosent, mens Ap ligger på 64.

Bensinprisen

Valgforskeren tror misnøye med bensinprisen og en del andre ting kan forklare at velgerne nå flokker seg om Frp. Samtidig opplever mange at regjeringen ikke leverer det de mener den har lovet, mener han.

Ifølge Aardal er Stoltenberg-regjeringen nå i situasjon som er ganske lik den Bondevik-regjeringen befant seg i før stortingsvalget i 2005. Også den gangen satset regjeringen på at stemningen skulle snu bare folk oppdaget resultatene.

– Bondevik gikk på et gedigent valgnederlag. Det blir heller ikke lett for Jens Stoltenberg nå, konkluderer Bernt Aardal. (ANB)


Meningsmålingen til Opinion er utført i perioden 16. til 22. juni. 1.000 personer er intervjuet gjennom Norstats webpanel. 842 personer har svart hva de vil stemme dersom det var stortingsvalg i morgen, og svarene fordeler seg slik (endring fra forrige måned i parentes)

Artikkeltags