Flere skal få rett til hjelp

Pleietrengende over 67 år må også få rett til brukerstyrt hjelp, mener Høyre.

Pleietrengende over 67 år må også få rett til brukerstyrt hjelp, mener Høyre. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Aldersgrensen for retten til brukerstyrt personlig assistent (BPA) kan bli fjernet.

DEL

Regjeringspartner Frp og samarbeidspartiene Venstre og KrF støtter Høyres forslag om å fjerne den øvre aldersgrensen på 67 år for BPA-ordningen.

– Behovet for å leve et aktivt og mest mulig uavhengig liv gjelder også for personer over 67 år, sier stortingsrepresentant Tone Wilhelmsen Trøen (H) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Alle aldersgrupper

Forslaget hun fikk gjennom på Høyres landsmøte sist helg, er nå programfestet for partiet i neste stortingsperiode. Dersom Høyre vinner valget, og konstellasjonen med Frp og samarbeidspartiene Venstre og KrF består, er det flertall på Stortinget for at ordningen skal gjelde for alle som har et stort og langvarig behov for personlig hjelp.

– En ulykke eller sykdom kan brått endre livet fullstendig. Da kan BPA være forskjellen på et passivt liv i isolasjon og et fortsatt aktivt liv, til tross for nye utfordringer, mener Trøen.

Helsedirektoratet var skeptiske til å sette en absolutt øvre aldersgrense på BPA-ordningen da den ble vedtatt i 2014.

– Å gjøre ordningen til en rettighet var et realt krafttak. Betydelige midler ble overført til kommunene. Vi måtte ta ett steg av gangen. Nå har det gått over to år, og ordningen bør begynne å virke i kommunene, sier Trøen, og viser til at andelen som kan trenge BPA etter fylte 67 år har økt - fra syv prosent i 2005 til ni prosent i 2011.

– Andelen vil bare stige i årene som kommer, påpeker hun.

Vil bruke lovverket

Ketil Kjenseth er Venstres representant i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

Ketil Kjenseth er Venstres representant i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Foto:

KrFs Olaug Bollestad er «hjertens enig» med Høyre, og Venstre sier at partiet har kjempet for BPA-ordningen hele tiden.

– Prinsipielt har vi ingenting imot å fjerne den øvre aldersgrensen. Vi må bare bevilge mer penger og rydde opp i rettighetene, sier stortingsrepresentant Ketil Kjenseth til ANB.

Frp vil gå enda lengre. Partiet støtter Høyres forslag, men vil også forskriftsfeste ordningen.

– Jeg mottar klager fra hele landet om at kommunene ikke følger opp Stortingets intensjoner og vedtak. Og så lenge ingen andre partier ønsker nasjonale regler og en statlig finansiert eldreomsorg for å få det likt i hele landet, er vi nødt til å bruke lovverket for å tvinge det gjennom, sier stortingsrepresentant Kari Kjønaas Kjos.

Behovet for å leve et aktivt og mest mulig uavhengig liv gjelder også for personer over 67 år.

Tone Wilhelmsen Trøen, stortingsrepresentant (H)

Brev fra Høie

Tone Wilhelmsen Trøen (H) fikk med seg landsmøtet på å utvide ordningen med brukerstyrt personlig assistent (BPA).

Tone Wilhelmsen Trøen (H) fikk med seg landsmøtet på å utvide ordningen med brukerstyrt personlig assistent (BPA). Foto:

Tone Wilhelmsen Trøen reagerer også på BPA-variasjonen i kommunene.

– Det er både uholdbart og urettferdig at ikke alle kommuene følger retningslinjene. Samtidig er jeg glad for at helseminister Bent Høie nylig sendte et brev til alle landets kommuner med beskjed om å følge forskriften, sier hun.

BPA betyr at brukeren selv skal være arbeidsleder for sine personlige assistenter og avgjøre hva slags hjelp som trengs og når den skal gis. (ANB)

Artikkeltags