Ap ønsker Frp velkommen etter

Frp har troen på at et nordisk samarbeid om dyre medisiner kan komme pasientene til gode.

Frp har troen på at et nordisk samarbeid om dyre medisiner kan komme pasientene til gode. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Både Høyre og Ap vil ha et nordisk samarbeid om innkjøp av dyre medisiner.

DEL

– Hvis Frp kan ha større hell enn oss med helseminister Bent Høie, sier vi ja og velkommen etter, sier stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Sterkere sammen

Bakgrunnen er at Frp, anført av Helge André Njåstad, nå ber regjeringene i Sverige, Finland, Danmark, Island og Norge å svare på om de vil ta et nordisk initiativ for et innkjøpssamarbeid om dyre legemidler.

– Dersom vi kan forhandle på vegne av Norden, vil vi representere mer enn 26 millioner mennesker og dermed stille sterkere, sier Njåstad til ANB.

De nordiske regjeringene er denne uken samlet til møter i Nordisk råd i Helsingfors. Velferdskomiteen som Njåstad er medlem av tar for seg spørsmål om helse og legemidler.

– De siste årene har vi sett flere eksempler på at pasienter ikke får livsviktig medisin. Forslaget vårt er et forsøk på å kunne gi flere mennesker den behandlingen de trenger, sier han.

Norge i spissen

Ap krevde tidligere i år strakstiltak for bedre tilgang til nye medisiner. Et av forslagene fra partiet er at Norge skal gå i spissen for å etablere et internasjonalt samarbeid om innkjøp av nye legemidler.

Partiets intensjon er at myndighetene med et samarbeid på tvers av Europa kan hindre at legemiddelfirmaene utnytter land med god betalingsvilje og økonomisk slagkraft.

– Vi er veldig positive til et nordisk initiativ. Dette har vi foreslått lenge, sier Kjerkol.

Hvis Frp kan ha større hell enn oss med helseminister Bent Høie, sier vi ja og velkommen etter.

Ingvild Kjerkol, stortingsrepresentant (Ap)

En felles innkjøpsordning av medisiner er et av tiltakene som Helse- og omsorgsdepartementet startet en utredning av allerede før sommeren.

– Det er flott at Njåstad tar opp dette, men Høie har tidligere diskutert det samme med sine europeiske kolleger. Det er likevel ikke sikkert at en felles innkjøpsordning vil løse situasjonen vi har med legemiddelet Spinraza på kort sikt, sier Høyres Sveinung Stensland.

Saken fortsetter under bildet.

Ap og Ingvild Kjerkol har lenge ytret ønske om et internasjonalt samarbeid om kjøp av nye legemidler.

Ap og Ingvild Kjerkol har lenge ytret ønske om et internasjonalt samarbeid om kjøp av nye legemidler. Foto:

Les også: Flere familier må betale 100.000 mer

Hovedutfordring

Spinraza er den første medisinen til behandling for SMA, som er en alvorlig, arvelig muskelsykdom som rammer barn. Beslutningsforum i Norge skal nå forhandle om prisen - én million kroner per dose - med legemiddelfirmaet Biogen.

Stensland påpeker at helseministrene i alle de nordiske landene tidligere har diskutert muligheten for å samarbeide når det gjelder prisforhandlinger og innkjøp av legemidler.

– Fra dag til dag er et nordisk samarbeid bra, men hovedutfordringen i Norge i beredskapssammenheng er medisiner som veldig mange bruker. Dersom diabetikere ikke får tilgang til insulin, kan mange liv gå tapt, sier Stensland.

Mer enn Norden

KrF har ved flere anledninger understreket behovet for et nordisk samarbeid om innkjøp av dyre medisiner.

– Da unngår man å havne i en situasjon der landene stilles opp mot hverandre. Jeg mener også at noen sykdommer er så sjeldne at vi må samarbeide utover Norden, sier Olaug Bollestad, helsepolitisk talsperson i KrF. (ANB)


Artikkeltags