KrF er urolig for nytt Høyre

Eggdonasjon er et viktig verdispørsmål for KrF. Nestleder Olaug Bollestad håper ikke Høyre sier ja.

Eggdonasjon er et viktig verdispørsmål for KrF. Nestleder Olaug Bollestad håper ikke Høyre sier ja. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Olaug Bollestad (KrF) vil ikke at Høyre skal bevege seg vekk fra det som har vært felles for partiene.

DEL

– Vi har hatt mye felles med Høyre fram til nå om hva slags etiske rammer vi ønsker å bygge samfunnet på. Jeg håper ikke vi får et annet Høyre etter at partiet har avholdt sitt landsmøte denne uken, sier KrFs nestleder til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Helheten viktig

Eggdonasjon blir en av de store debattene på Høyres landsmøte. Verdispørsmålet splitter partiet. Døra for å endre bioteknologiloven og åpne for eggdonasjon holdes på gløtt. For KrF er bioteknologi og grensene for hvordan man lager barn to meget viktige saker.

– Vi venter i spenning på hva Høyre foretar seg, sier hun.

På spørsmål om det vil få noen konsekvenser for samarbeidsklimaet hvis regjeringspartiet Høyre sier ja til eggdonasjon, svarer KrFs nestleder følgende:

– Dette spørsmålet er like vanskelig å diskutere hvis vi beveger oss over til venstresiden i norsk politikk. Ap er ikke noe bedre. De vil tillate eggdonasjon og assistert befruktning for enslige. Det viktige for oss er at det kan bli et annet Høyre enn det partiet vi samarbeider med i dag hvis de velger den liberale siden. Eggdonasjon, ved siden av all den andre politikken, vil bety noe for våre valg. Helheten veier tungt, sier Bollestad.

Samme verdi

Som en av Høyres samarbeidspartnere liker ikke KrF at eggdonasjon splitter Høyre. Bollestad mener det er den konservative tradisjonen som bringer de to partiene sammen.

– Jeg håper flertallet i Høyre ser hva slags samfunn vi ønsker oss. Skal barn være et middel for at voksne skal få oppfylt sin drøm, eller har barn en egenverdi som barn? Hvis barn skal være noe som oppfyller voksnes drømmer, så gir vi barnet en annen verdi enn det jeg mener det har. Barnet har en egenverdi. Det er et selvstendig menneske. Det har samme verdi som en voksen. Barn har alltid visst hvem moren er. Usikkerheten har vært knyttet til farsrollen. Åpner vi for eggdonasjon, lager vi samtidig et system der vi fratar et barn denne rettigheten, mener Bollestad.

Jeg håper ikke vi får et annet Høyre etter at partiet har avholdt sitt landsmøte denne uken.

Olaug Bollestad, stortingsrepresentant og nestleder i KrF

Plass til mangfold

KrF-nestlederens engasjement i politikken handler om å vie plass til mangfoldet.

– Hva skjer med menns rett til å få barn hvis vi tillater eggdonasjon til enslige kvinner og lesbiske kvinner? Hvem skal bære fram barna da? Da åpner vi opp for surrogati, og det er et tilbakeskritt. Kvinnen blir et middel for at noen skal få oppfylt sin drøm. Vi får et annerledes samfunn når barn blir noe du har en rettighet til. Dette er verdispørsmål som Høyre, Sp og KrF som oftest har stått sammen om. Jeg håper vi kan beholde det, sier Olaug Bollestad. (ANB)

Artikkeltags