–Vi må bli flinkere til å lære av feil ved sykehusene

Ap er ikke interessert i å bruke penger på en uavhengig «havarikommisjon» for sykehusene.

Ap er ikke interessert i å bruke penger på en uavhengig «havarikommisjon» for sykehusene. Foto:

Frp beskylder Ap for ikke å være opptatt av pasientsikkerhet.

DEL

– Jeg trodde Ap var opptatt av at vi skal luke bort uønskede hendelser som rammer veldig mange i helse- og omsorgstjenesten, sier stortingsrepresentant Bård Hoksrud (Frp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Kampsak for pårørende

Hoksrud, som er Frps helsepolitiske talsperson, er både urolig og overrasket etter at Ap i sitt alternative budsjett har fjernet 20 millioner kroner som regjeringen har satt av til kommisjonen som skal granske dødsfall og skader i helsetjenesten.

– Det er mange som har mistet sine kjære på grunn av uønskede hendelser, og derfor har pårørende jobbet i over syv år for å få på plass en slik uavhengig undersøkelseskommisjon. Det er viktig å undersøke hva som gikk galt og hvorfor - både hos offentlige og private tjenesteytere, påpeker Hoksrud.

– Det handler om kvalitetssikring og trygghet for pasienten. Vi må bli flinkere til å lære av feil og sørge for at de ikke gjentar seg, føyer han til.

Stor skepsis

Helseminister Bent Høies (H)innføring av undersøkelseskommisjonen har ikke foregått uten motstand. Fylkesmenn så vel som sykehus og kommuner var kritiske i høringsrunden.

Helsedirektoratet begrunnet sin skepsis med at en slik instans neppe ville føre til at pasientene føler seg bedre ivaretatt. Regjeringen valgte i stedet å lytte til brukerorganisasjonene og Legeforeningen.

– Dette handler ikke om at vi skal finne syndebukker, men at vi hele tiden skal forbedre helsetjenestene overfor pasientene. De skal bli tatt på alvor og vite at feil vil bli fulgt opp på en skikkelig måte, sier Hoksrud.

En egen undersøkelseskommisjon for alvorlige hendelser var også ett av Høyres ti helseløfter fra tidligere i år.

Saken fortsetter under bildet.

– Det skal være en lav terskel for pasienter å si ifra, sier Bård Hoksrud (Frp).

– Det skal være en lav terskel for pasienter å si ifra, sier Bård Hoksrud (Frp). Foto:

Det handler om kvalitetssikring og trygghet for pasienten.

Bård Hoksrud, stortingsrepresentant (Frp)
  • Les også kommentar: Høies havari

Helsetilsynets oppgave

Det ikke kan være overraskende at Ap ikke prioriterer penger til den såkalte «havarikommisjonen», ifølge stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol.

– I motsetning til regjeringspartiene lyttet vi til regjeringens eget utvalg som ikke anbefalte å opprette en ny undersøkelseskommisjon. Alle fylkesmenn, sykehus og kommuner som uttalte seg i høringsrunden var også kritiske, sier Kjerkol til ANB.

– Alle er enige om at det er viktig å forebygge uønskede hendelser ved å lære av feil. Det vil bedre pasientsikkerheten, men å bygge opp ett nytt og fordyrende byråkrati utenfor eksisterende systemer, er ikke veien å gå, føyer hun til.

Aps holdning er at all kvalitet, også bedre pasientsikkerhet, henger sammen med at sykehusene blir tilstrekkelig finansiert. Partiet har i neste års alternative budsjett prioritert 1,4 milliarder mer til sykehusene enn regjeringspartiene.

– Vi mener at Helsetilsynet kan utføre oppgavene som regjeringen nå vil ha en kommisjon til å gjøre. Det er også i tråd med de faglige innspillene, sier hun. (ANB)

Artikkeltags