Glemte 15.600 studenter – nå får de studentombud

Den lovfestede retten til et studentombud skal også omfatte cirka 15.600 fagskolestudenter.

Den lovfestede retten til et studentombud skal også omfatte cirka 15.600 fagskolestudenter. Foto:

Regjeringspartiene brukte kun 50 timer – fikset fagskolestudentene samme rettigheter på rekordtid.

DEL

– Politikk er som regel en stor tålmodighetsprøve. Det var utrolig fint å innlemme fagskolestudentene i dette arbeidet. Jeg tror vi brukte 50 timer på det, og det skjer ikke ofte på Stortinget, sier stortingsrepresentant Roy Steffensen (Frp).

Svært gledelig

I tirsdagens møte med Organisasjon for norske fagskolestudenter (ONF), ble problemet med at fagskolestudentene, cirka 15.600 i tallet, ikke var omfattet av den lovfestede retten til et studentombud belyst. Etter møtet bestemte regjeringspartiene seg for å fikse det, og etter voteringen i Stortinget torsdag ettermiddag var saken løst.

– Jeg håper en lovfestet rett til studentombud for alle studenter vil senke terskelen for flere til å melde fra om kritikkverdige forhold. Studentbevegelsen, som har jobbet lenge og godt for dette, kan feire et viktig gjennomslag for studenters rettigheter etter torsdagens møte i Stortinget, sier Høyres Kent Gudmundsen (H).

– Det viktigste er at alle studenter nå får samme tilgang til et uavhengig studentombud. Jeg mener det ville være unaturlig å holde fagskolestudentene utenfor. Derfor så jeg er glad vi fikk ordnet dette på så kort tid, sier Venstres Tina Shagufta Munir Kornmo (V).

Ikke helt riktig

Ifølge Aps Martin Henriksen er det ikke helt riktig at at regjeringen har fikset denne saken. Ifølge ham blir vedtaket det samme som tidligere foreslått.

– Regjeringen må derfor komme tilbake til Stortinget med et nytt forslag. Det er Ap for. Jeg sa også i stortingsdebatten torsdag at vi er for å gi rett til studentombud til fagskolestudentene, og vi støtter at regjeringen kommer med en sak om det, sier Henriksen til ANB.

– Vi er glade for at vårt forslag om studentombud til alle studenter ble vedtatt. Det er viktig for å sikre studentenes rettsikkerhet. Dette bør også omfatte fagskolestudentene. Ap har vært pådriver for at alle fagskolestudentene skal få være en del av studentsamskipnadene, og vi mener det er helt riktig at de også får tilgang til studentombud, forteller han.

Viktigere ved fagskolene

ONF er glade for at den lovfestede retten til et studentombud også omfatter studentene ved høyere yrkesfaglig utdanning.

– Dette er svært gledelig. Vi har vært pådrivere for dette påbudet hele tiden, men havnet i glemmeboka da forslaget ble lansert, sier Christoffer Blaalid, fungerende leder i ONF, til ANB.

– Jeg tror tilgangen på et studentombud er viktigere ved fagskolene enn ved universitetene og høgskolene. Våre yrkesrettede utdanninger er mindre i omfang, og i mange tilfeller vet ikke skolene hva studentene har krav på, forteller ONF-lederen. (ANB)

Fakta om studentombud

Studentombud i dag:

 • Universitetet i Oslo
 • OsloMet – Storbyuniversitetet (tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus)
 • Universitetet i Stavanger
 • UiT – Norges Arktiske Universitet
 • Universitetet i Bergen
 • Høgskolen på Vestlandet
 • Høgskolen i Sørøst-Norge
 • Universitetet i Agder
 • NTNU
 • Norges handelshøyskole (NHH)

Fakta:

 • 184.519 studenter, som tilsvarer 67,51 prosent, har tilgang på studentombud.
 • 88.807 studenter, som tilsvarer 32,49 prosent, har ikke tilgang på studentombud.
 • (basert på tall fra database for høyere utdanning)

Artikkeltags