Høyre angriper Jens

 Hvis noen undergraver den norske modellen, så er det regjeringen Stoltenbergs politikk, mener Høyres nestleder Jan Tore Sanner.

Hvis noen undergraver den norske modellen, så er det regjeringen Stoltenbergs politikk, mener Høyres nestleder Jan Tore Sanner. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Høyres Jan Tore Sanner mener Jens Stoltenberg selv er ansvarlig for å undergrave den norske modellen.

DEL

– Hvis noen undergraver den norske modellen, så er det regjeringen Stoltenbergs politikk, sier Høyres nestleder Jan Tore Sanner til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Det luktet nesten av valgkamp da statsminister Jens Stoltenberg (Ap) onsdag gikk ut og sa at det mørkeblå alternativet som består av Høyre og Frp vil bli et stort eksperiment som truer selve den norske modellen. Stoltenberg er rystet over angrepene på fedrekvoten. Statsministeren frykter videre en privatisering av skole og velferd der pengene bestemmer, og han frykter høyresidens angrep på det han kaller dagens velorganiserte arbeidsliv og arbeidstakeres rettigheter.

Skittenkasting

Jan Tore Sanner fikk morgenkaffen i vranga da han fikk overbrakt budskapet som Stoltenberg serverte landsmøtet i Norsk Tjenestemannslag (NTL) onsdag morgen.

– Jeg tror han må ha latt seg inspirere av skittentøykastingen i den amerikanske valgkampen. Jeg tror velgerne er lei av politikere som bruker all sin tid til å skape skremmebilder av andre, sier Sanner til ANB.

Sanner mener Stoltenberg undergraver den norske modellen på en rekke områder.

– I gode tider har regjeringen kuttet i bevilgningene til forskning, som skal legge grunnlaget for framtidig verdiskapning. Regjeringen

bremser det norske oljeeventyret i nord, og dermed inntektene som skal finansiere velferden og den norske modellen, fastslår Sanner.

Byråkrati

Høyres nestleder peker videre på at byråkrati og administrasjon er blant de utgiftene som øker sterkt i offentlige budsjetter.

– Stoltenberg evner ikke å stille krav til å effektivisere offentlig sektor, og her ligger det et kjempepotensial, mener Sanner.

Han mener videre at konkurranseevnen er svekket under regjeringene Stoltenberg, og at tap av arbeidsplasser i konkurranseutsatt industri og ellers i det private har blitt kompensert for med å ansette flere i offentlig sektor.

Dekket bord

– Utviklingen er ikke bærekraftig, og dermed er ikke den norske modellen det heller. Dagsavisen slo fast i 2005 at Stoltenberg kom til dekket bord. Det var etter fire år med Høyre i regjering, og der Frp samarbeidet om budsjettene, sier Sanner. Han avviser at fedrekvoten har noe med den norske modellen å gjøre, og benekter også at Høyres arbeidslivspolitikk bryter med den.

– Vi er ikke enig med fagbevegelsen i alt, og et fleksibelt arbeidsliv er også en del av den norske modellen, mener Sanner.

Videre avviser han at dagens skolesystem vil bli utfordret av eliteskoler for de med penger.

– Det er noe helt annet å åpne for friskoler, og dagens skole skal ikke privatiseres. Hvis vi holder oss til realitetene, kan man se til Oslo, der elevene etter 16 år med Høyre er best i landet på lesing, avrunder Sanner. (ANB)

Artikkeltags