Ingen blåkopi for Kårstø

Statsminister Jens Stoltenberg kan ikke svare på hvilke klimakostnader gasskraftverket på Kårstø må betale fra nyttår.

Statsminister Jens Stoltenberg kan ikke svare på hvilke klimakostnader gasskraftverket på Kårstø må betale fra nyttår. Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Gasskraftverket på Kårstø vil ikke få de samme betingelsene som konkurrentene i Europa, men det er fortsatt uvisst hvilke miljøkostnader det blir snakk om.

DEL

Statsminister Jens Stoltenberg svarte svært så ullent da han ble presset på saken i Stortingets spørretime onsdag. Regjeringen har ennå ikke kommet fram til hvor mye CO2 gasskraftverket på Kårstø får slippe ut når Norge fra nyttår knytter seg til EUs system for utslippskvoter.

Statsministeren viste til prinsippene som Norge trakk opp før ferien.

– Det blir ikke noen blåkopi av det som er i Europa, men det er tildelingskriterier som vi mener på en rimelig måte tar hensyn til norske gasskraftverk, sa Stoltenberg i Stortinget.

Han pekte på at gasskraftverk som renser skal få tildelt kvoter. Gasskraftverket på Kårstø ble startet 1. november, men rensingen her vil ikke være i gang før i 2011-12.

Intern kamp

Fremskrittspartiets Ketil Solvik-Olsen mener at statsministeren onsdag blottla en intern maktkamp om gasskraftverk.

– Det er uholdbart at regjeringen ikke kan gi en prinsipiell avklaring sju uker før kvoteloven trer i kraft. Regjeringens vingling kan bety så mye som 200 millioner kroner i ekstraregning for Kårstø, sier Solvik-Olsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Informasjonssjef Geir Fugleseth i Naturkraft venter spent på hva regjeringen kommer fram til i denne saken.

– Vi bør ha en andel gratiskvoter på linje med våre konkurrenter i Europa. Statkraft har fått 70 prosent gratiskvoter ved sine to gasskraftverk i Tyskland fra nyttår, sier Fugleseth.

Må rydde opp

Høyres Ivar Kristiansen ber statsministeren om å rydde opp og sette SV på plass i den interne striden.

– Kårstø må minst få 70 prosent gratiskvoter slik at anlegget kan konkurrere mot gasskraftverk i Tyskland og kullkraftverk i Danmark. SV tror tydeligvis at det er snakk om et nasjonalt mesterskap, men klimautslippene kjenner ikke noen landegrenser, sier Kristiansen.

Ketil Solvik-Olsen mener statsministeren burde forklart prinsippene som ligger bak miljøkravene som stilles.

– Han nekter å svare på hvordan prinsippene vil slå ut for Kårstø. Det må bety at prinsippene ikke er entydige og at regjeringen har et stort rom for å omtolke vedtakene som er gjort, sier han.

Både Kristiansen og Solvik-Olsen frykter at Kårstø-anlegget blir ulønnsomt fra nyttår av.

– Gasskraftstriden i regjeringen er åpenbart ikke lagt død, sier Solvik-Olsen. (ANB)

Artikkeltags