Ingen motkandidater

Audun Lysbakken på talerstolen under SVs landsmøte.

Audun Lysbakken på talerstolen under SVs landsmøte. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Ved fristens utløp var det ikke kommet noen forslag på motkandidater til Audun Lysbakken som ny SV-leder.

DEL

Valgkomiteen har ikke fått andre forslag til ny SV-leder etter Kristin Halvorsen, opplyste dirigenten på det ekstraordinære SV-landsmøtet rett etter at fristen for å melde sine forslag var gått ut. Det kan imidlertid fortsatt komme inn benkeforslag på motkandidater til Audun Lysbakken som ny leder etter Kristin Halvorsen. Valget skjer etter planen klokken 17.30.

Blanke stemmer

Selv om det ikke skulle komme motkandidater til Lysbakken, vil trolig ledervalget skje med flere blanke stemmer. I gangene utenfor landsmøtesalen har flere kommentatorer antydet at rundt 20 av 208 delegater vil stemme blankt.

Et godt stykke ut i landsmøtedebatten hadde alle talerne sluttet opp om Lysbakkens kandidatur.

- Jeg ønsker Audun lykke til, han har en jobb å gjøre hvis vi skal gjenvinne tillit, sa Jostein Trøyte i Nord-Trøndelag SV.

Sentralstyremedlem Gülay Kutal trakk fram at SV må være et antirasistisk parti, og sluttet opp om Lysbakken:

- Audun Lysbakken er den beste kandidaten til å få gjennomslag for vår politikk, sa hun.

Også fra Rogaland SV var støtten stor:

- SV trenger en sterk og myndig leder med et tydelig prosjekt. Vi er krystallklare på at vi ønsker Lysbakken, sa Halvor Tengs.

- Plass til alle

Fra talerstolen oppfordret Lysbakken i klare ordelag sine støttespillere til ikke å presse motstanderne til enighet.

- Vi må ikke presse noen til å slutte rekkene. Alle må reise fra landsmøtet og føle at deres stemme er blitt hørt. Jeg vil bygge et lag der alle får plass. Slik skal vi stå sterkere i møtet med de store utfordringene SV står foran, sa Lysbakken.

Han fortalte at han fortsatt er trofast mot SV og ønsker å stå på for partiet dersom partiet vil ha ham.

– Jeg bestemte forrige helg at dersom jeg fortsatt har støtte og tillit, ville jeg ikke gå. Etter møtet i går tyder det på at jeg fortsatt har støtte, og derfor stiller jeg til valg i dag. SV må få velge fritt. Vil dere ha meg, står jeg til disposisjon, sa han.

Han erkjente imidlertid at valget hans er blitt møtt med kritikk, og han oppfordret til en åpen debatt under landsmøtet.

– La uroen noen føler komme fram. Det er legitimt å kritisere beslutningen min. Jeg vil at alle skal dra herfra og føle at de ble hørt. En ærlig debatt er det beste grunnlaget for å gå videre, sa han.

– Hvis jeg blir valgt som leder i dag, skal jeg være leder også for dere som ønsket en annen kandidat. Og jeg vil at dere skal gis god plass, jeg mener det er en forutsetning at alle blir hørt. Landsmøtet har vært og skal være en arena for ærlig debatt og åpne beslutninger. Gjør vi det, kan vi gå videre sammen, sa han videre.

Lysbakken nevnte også hvordan de siste ukenes medieoppslag har påvirket ham.

– I mediene er man enten god eller dårlig. Jeg har vært 100 prosent dårlig en stund nå, i alle aviser. Jeg kan være uenig i dette, men jeg kan ikke skylde på mediene. Medieoppslagene har utspring i feil jeg har begått, sa han. (ANB-NTB)

Artikkeltags