Ap-ledelsen tapte trygdekutt for unge

Nestleder i Ap, Hadia Tajik, ønsket å kutte arbeidsavklaringspenger for unge fra to til fire år. Den kampen tapte hun på aps landsmøte lørdag.

Nestleder i Ap, Hadia Tajik, ønsket å kutte arbeidsavklaringspenger for unge fra to til fire år. Den kampen tapte hun på aps landsmøte lørdag. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Ap-landsmøtet skrotet partiledelsens ønske om å kutte arbeidsavklaringspenger for unge fra to til fire år.

DEL

Det var et klart flertall av de 300 delegatene som stemte for å skrote forslaget, og landsmøtet så ikke behovet for å engang telle stemmene.

Jobbgaranti

Partiledelsen i Arbeiderpartiet med nestleder Hadia Tajik i spissen foreslo å endre ordningen med arbeidsavklaringspenger, og redusere ordningen fra fire til to år for personer født i eller etter 1990. Som en erstatning skulle ungdom få en jobbgaranti.

- Fire år er lenge å vente for et ungt menneske. Denne ordningen skal være en avklaring, og det bør ikke ta fire år å avklare et ungt menneskes framtid, sa Tajik fra talerstolen lørdag formiddag.

Trygghet for unge

Det var Arve Høiberg fra Horten som ledet an i kampen mot kuttet for de unge.

- Folk som går på AAP velger det ikke frivillig. I min hjemby bor 23 år gamle Lovise. Hun opplever at vi ikke tar hennes sykdom på alvor. Hun er nå på AAP for å få avklart sin arbeidsevne. Vi må gi henne mulighet å gå på jobb som deg og meg, ikke frata henne tryggheten, sa han fra talerstolen.

Samtidig gikk partiet inn for en aktivitetsreform for unge, som inneholder en ordning der kommunene i ytterste konsekvens har plikt for å sikre personer født etter 1990 med en jobb å gå til, som var det viktigste for ledelsen å få gjennom.

Droppet kristendom

I tillegg til saken om AAP, gikk Ap-ledelsen på et stort nederlag til. I motsetning til hva ledelsen og sentralstyret ønsket gikk landsmøtet inn for å fjerne kristendom K-en fra K-RLE faget i skolen.

- Det var en veldig nær votering. Det var tett på den delt sal. Jeg tror alle forstår at bokstaven har ikke hatt betydning for innholdet. Og det er ingen som ønsker å endre innholdet i faget. Vi lever godt med vedtaket, selv om vi jobbet for det motsatte, sier Støre, og la til at han ikke oppfatter vedtaket som et signal fra landsmøtet om å ta et skritt vekk fra KrF.

To kompromisser

Samtidig klarte Ap å lande kompromisser i to vanskelige saker for partiet, oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja, og behandlingen av enslige mindreårige asylsøkere.

- I to viktige og vanskelige saker har vi klart å samle partiet om gode posisjoner. Et stort flertall samlet seg om kompromisset i Lofoten, Vesterålen og Senja. Og vi har samlet partiet enstemmig rundt vår politikk i forhold til enslige mindreårige asylsøkere, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre da han møtte pressen etter programmet ble vedtatt. (ANB)

Artikkeltags