Vil vite mer av Mæland

Stortingsrepresenant Hans Fredrik Grøvan (KrF) vil ha flere svar fra næringsminister Monica Mæland.

Stortingsrepresenant Hans Fredrik Grøvan (KrF) vil ha flere svar fra næringsminister Monica Mæland. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Opposisjonspolitikere vil vite hvilken prosess som lå til grunn for utnevnelsen av Thorhild Widvey (H) som ny styreleder i Statkraft.

DEL

Justisdepartementet konkluderte før helgen med at Monica Mæland (H) ikke var inhabil i utnevnelsen, men næringsministeren må likevel forberede seg på nye runder i Stortinget.

– Jeg synes det var veldig bra at vi fikk den habilitetsvurderingen, og vi merker oss hva den konkluderte med. Det var også en riktig vurdering av Mæland å offentliggjøre SMS-ene, sier KrFs Hans Fredrik Grøvan til NTB.

– Det som gjenstår nå, er innsyn i selve prosessen – det som handler om på hvilket tidspunkt Widvey ble informert om hennes kandidatur, og om det har vært en reell prosess i forkant av utnevnelsen av henne, legger han til.

Allerede før helgen varslet Arbeiderpartiets Martin Kolberg, som er leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, at han vil ha svar på disse spørsmålene. Grøvan sitter i samme komité.

Resultatet kan bli at Mæland får et brev med konkrete spørsmål fra komiteen og blir bedt om å forklare seg nærmere.

Rister på hodet

Kontrollkomiteen har ikke sitt første ordinære møte før i september, men kan også møtes ekstraordinært for å ta stilling til om den skal gå videre med Mæland-saken.

Høyre rister imidlertid på hodet av utspillene fra Ap.

– Mæland var habil og har valgt en styreleder som forvalter vår felles formue på en måte som kommer storsamfunnet til gode. Det er det viktigste for Stortinget. Vi kan ikke bruke tiden vår på alle konspirasjonsteorier som fins der ute, sier Erik Skutle (H) i komiteen til NRK.

Men mandag angrep Kolberg nok en gang Mæland.

– Disse SMS-ene dokumenterer at det har vært en avtale på forhånd, og det er tydelig i strid med de retningslinjene vi har for så viktige verv, sa han til NRK.

Må begrunne skifte

Både Grøvan og Kolberg understreker at de ikke stiller spørsmål ved om Widvey er skikket til Statkraft-vervet. Den tidligere kulturministeren og Høyre-politikeren ble 29. juni valgt til å overta som styreleder etter Olav Fjell, som ikke hadde noe ønske om å slutte.

Men Mæland må likevel forklare seg nærmere i Stortinget om hvorfor hun skiftet ut Fjell.

– Begrunnelsen for skiftet, som er fremkommet i offentligheten, er at statsråden har hatt ønske om en ny profil. Kan statsråden konkretisere hva som menes med ny profil for Statkraft? spør Senterpartiets Geir Pollestad i et skriftlig spørsmål.

Pollestad er leder i Stortingets næringskomité. (ANB-NTB)

Artikkeltags