Ap-thriller om Lofoten

En lang rekke store fylkeslag i Arbeiderpartiet har nå sagt tydelig nei til konsekvensutredning av oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja. Det kan få konsekvenser på landsmøtet til våren.

En lang rekke store fylkeslag i Arbeiderpartiet har nå sagt tydelig nei til konsekvensutredning av oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja. Det kan få konsekvenser på landsmøtet til våren. Foto:

Det kan gå mot olje-nei for Ap etter at Finnmark og Troms sier nei til konsekvensutredning i Lofoten, Vesterålen og Senja.

DEL

– Jeg opplever et stemningsskifte i Arbeiderpartiet, sier AUF-leder Mani Hussaini til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Kan få følger

I helga sa både Troms Ap og Finnmark Ap nei til konsekvensutredning og oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja. Det samme har fem av seks kommuner i Lofoten gjort.

Fra før har store lokallag som Oslo, Akershus og AUF sagt nei. Det samme har Østfold, Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal. I tillegg har det største lokallaget i Hordaland, Bergen, gjort et vedtak på at de ikke ønsker en konsekvensutredning. Det kan få følger for standpunktet partiet ender med på landsmøtet til våren.

Disse fylkene forventes å stå for omtrent halvparten av delegatene ved landsmøtet. I tillegg har flere store LO-forbund landet på nei i denne saken, blant andre Fagforbundet og Handel og Kontor.

Skepsis mot olje

Sist Arbeiderpartiet stemte over konsekvensutredning i disse områdene i 2013 landet partiet på et solid ja. Men slik pila peker før landsmøtet kan det nå gå mot et nei.

– Sånn vinden blåser nå, er utvilsomt skepsisen større enn den har vært før for oljeleting i disse områdene. Miljøspørsmål, ressursforvaltning og fiskeri gjør at flere er skeptiske til å åpne flere områder enn tidligere. Men jeg vil ikke spekulere i hva landsmøtet ender på, sier leder i Akershus Ap og stortingsrepresentant Sverre Myrli.

Han understreker at dette ikke er noen stor og viktig sak for Akershus Ap, men at de har et tydelig vedtak på at de ikke ønsker konsekvensutredning av oljeboring i disse områdene.

Stor spenning

AUF-leder Mani Hussaini opplever et stemningsskifte i Arbeiderpartiet.

AUF-leder Mani Hussaini opplever et stemningsskifte i Arbeiderpartiet. Foto:

Det samme er beskjeden fra Møre og Romsdal Ap.

– Jeg skal ikke forskuttere for mye, men både Troms og Finnmark er mot dette, og det vil folk i Møre og Romsdal legge merke til. Dessuten er det dårlige priser på olje og gass for tiden, og fossilt brennstoff skal fases ut mer og mer. Jeg tror tiden jobber mot oljeboring på disse feltene, sier fylkessekretær Egil Ekhaugen.

Det samme tror leder i Østfold Ap og stortingsrepresentant Stein Erik Lauvås. Selv om han personlig er for en konsekvensutredning, landet fylkeslaget på et knapt nei i saken.

– Flere fylkeslag har nå vedtak mot konsekvensutredning, så klart det har vært en bevegelse. Nå skal vi ha en diskusjon om hva som er klokest. Men det skulle bare mangle at vi har debatt om dette. Det blir et spennende landsmøte, sier Lauvås.

Nå er det knyttet stor spenning til hva Nordland Ap til slutt lander på når de skal holde sitt årsmøte til våren. Per i dag er fylkeslaget positive til konsekvensutredning i nord.

Sånn vinden blåser nå, er utvilsomt skepsisen større enn den har vært før for oljeleting i disse områdene.

Sverre Myrli, stortingsrepresentant (Ap)

Optimistisk AUF

Stortingsrepresentant Sverre Myrli  (Ap) vil ikke spekulere i hva landsmøtet ender på.

Stortingsrepresentant Sverre Myrli (Ap) vil ikke spekulere i hva landsmøtet ender på. Foto:

Nå er AUF, som lenge har kjempet mot konsekvensutredning av disse områdene, optimister.

– Vedtakene fra Finnmark og Troms betyr et vendepunkt i debatten om konsekvensutredning. Man har alltid sagt at man skal lytte til nord i denne saken, og nå har de to nordligste fylkene sagt nei, sier Hussaini.

Samtidig er det knyttet noe usikkerhet til hvordan de ulike fylkeslagene faktisk kommer til å stemme. Flere fylkeslag skal ha årsmøter i løpet av vinteren, og kan der snu i spørsmålet. Dessuten kan enkeltrepresentanter stemme annerledes enn fylkeslaget har vedtatt.

Lauvås i Østfold er tydelig på at de ikke har noen tradisjon for å binde representanter til å stemme slik ledelsen vil.

– Der det uhensiktsmessig å binde opp representantene. Men man pålegger jo delegatene til å se hva eget fylkeslag har som mening i ulike saker, sier han. (ANB)

Artikkeltags