– Ap vil få dårlig råd

Nestleder og finanspolitisk talsperson i SV, Snorre Valen, mener Arbeiderpartiet gjør en stor tabbe når de lover ikke å øke skattene med mer enn 15 milliarder den neste stortingsperioden. Han mener det er en myte at vi har et særlig høyt skattenivå i Norge, og mener det fortsatt er rom for mer velferd.

Nestleder og finanspolitisk talsperson i SV, Snorre Valen, mener Arbeiderpartiet gjør en stor tabbe når de lover ikke å øke skattene med mer enn 15 milliarder den neste stortingsperioden. Han mener det er en myte at vi har et særlig høyt skattenivå i Norge, og mener det fortsatt er rom for mer velferd. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Hele Arbeiderpartiets skatteøkning på 15 milliarder kan bli spist opp av samferdsel og forsvar, frykter SV.

DEL

– Når Ap sier de skal satse kraftig på infrastruktur og øke forsvarsbudsjettene betydelig, ser ikke jeg hvordan de har rom til noe som helst annet de neste fire årene. Det sier nestleder og finanspolitisk talsperson i SV, Snorre Valen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Fredag går startskuddet for SVs landsmøte på Gardermoen. Der skal de blant annet klekke ut planen for hvordan partiet skal få Ap til å samarbeide mot venstre etter valget til høsten. I et sånt samarbeid kommer skatt og velferd til å stå sentralt.

Arbeiderpartiet har igjen og igjen blitt presset på å forplikte seg til et bestemt skattenivå de neste fire årene dersom de vinner regjeringsmakt. Fasiten fikk vi tidligere i vinter: Ap vil øke skattene med 15 milliarder kroner. Til sammenlikning har de borgerlige partiene senket skattene med mellom 20 og 25 milliarder de siste fire årene.

Men å binde seg til masta på et skattenivå langt lavere enn de rødgrønne regjerte på sist er en svært dårlig idé, mener SV.

Gir høyresiden rett

– Ved å binde seg på den måten sier man egentlig til høyresiden at de har rett i at skatt er fælt. Da ender man opp med å danse etter høyresidens pipe som fører til at skattenivået blir redusert igjen og igjen, sier Valen.

Han mener at det fortsatt er rom for store velferdsløft i årene som kommer, til tross for dårlige økonomiske tider i Norge. Men da kan ikke hele handlingsrommet forsvinne til skattelettelser.

– Regjeringen har redusert skattenivået med over 20 milliarder. For de pengene kunne alle hatt gratis tannhelse i Norge. Skattekuttene tilsvarer en hel barnehagereform. Så selvfølgelig er det rom for nye velferdsreformer, sier han.

Oljeprisfall

Når høyresiden angriper Arbeiderpartiets skattepolitikk, argumenterer de ofte med at løftet med maks 15 milliarder skatteøkning vil bli utfordret av et SV partiet nødvendigvis må samarbeide med etter valget. Og det angrepet er presist, ifølge Valen.

Regjeringen har redusert skattenivået med over 20 milliarder. For de pengene kunne alle hatt gratis tannhelse i Norge.

Snorre Valen, nestleder og finanspolitisk talsperson i SV

– Det er det. Vi går ikke til valg på noe skatteløfte. Vi ønsker et skattenivå som tar høyde for de behovene vi har. Vi driver ikke med «tenk på et tall», sier han.

De siste årene har vi i Norge opplevd dårligere økonomiske tider og stigende arbeidsledighet. Men de siste månedene har pilene pekt riktig vei. Ledigheten går ned, store deler av fastlandsindustrien gjør det svært bra, og det ligger an til et positivt lønnsoppgjør.

Men de grønne pilene mener Valen ikke kan tilskrives regjeringens skattelettelser.

Marianne Marthinsen (Ap).

Marianne Marthinsen (Ap). Foto:

– Regjeringen har selv sagt at de ikke kan ta skylden for at oljeprisen har falt. Da blir det veldig rart å gi dem æren for at oljeprisen har stabilisert seg eller at krona har utviklet seg på en måte som er bra for fastlandsindustrien vår, sier han.

Viktigst med arbeid

Finanspolitisk talsperson i Ap, Marianne Marthinsen, sier til ANB at Aps skatteopplegg vil føre til at multinasjonale selskaper og Norges rikeste må belage seg på å betale noe mer skatt, mens folk flest vil få lettelser.

– I motsetning til Høyre og Frp, så legger Ap også fram et realistisk forslag til inntekter. I tillegg vokser norsk økonomi og bidrar til å skape handlingsrom for å satse på fellesskapsløsninger. Vi har et godt samsvar mellom forslag på utgiftssiden og forslag på inntektssiden. Det viktigste for finansieringen blir uansett å få flere folk i arbeid. Andelen uten arbeid er på det høyeste nivået på 20 år, og vi har en regjering som ikke har evnet å få opp sysselsettingen og å bekjempe ledigheten, uttaler Marthinsen. (ANB)

Artikkeltags