Bekymret for at dyrene blir skadelidende

Ap er bekymret for dyrevelferden i Norge etter at Høyre, Frp, KrF og Venstre ble enige om nye kutt til Mattilsynet.

Ap er bekymret for dyrevelferden i Norge etter at Høyre, Frp, KrF og Venstre ble enige om nye kutt til Mattilsynet. Foto:

Nye borgerlige kutt til Mattilsynet er veldig dårlig nytt for dyrevelferden, mener Ap.

DEL

– Mindre ressurser betyr også at det blir færre ansatte. Det påvirker det gode arbeidet Mattilsynet over flere år har gjort for å avdekke dyremishandling og bedre dyrevelferden i Norge, sier stortingsrepresentant Nils Kristen Sandtrøen (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Dårlig distriktspolitikk

Utfallet av budsjettforliket mellom regjeringspartiene Høyre og Frp sammen med Venstre og KrF ble et nytt kutt på 25 millioner kroner til Mattilsynet. Det betyr 65 millioner kroner lavere i budsjett i 2018.

– Grensen for hva som kan kuttes i administrasjonen er for lengst overskredet. Enten så må deler av oppgavene til Mattilsynet reduseres, eller så må det legges ned driftssteder flere steder i Norge, sier Sandtrøen.

– Når antall steder med kontorer reduseres, svekkes Mattilsynets muligheter til å være til stede over hele landet. Det er dårlig nytt både for dyrevelferden og distriktspolitikken, føyer Ap-politikeren til.

Krever et svar

Nå krever Sandtrøen at landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) svarer på hvordan det er mulig å sikre at Mattilsynets arbeid for å forebygge og avdekke dyretragedier ikke svekkes av kuttet i budsjettforliket.

– Hvis Dale påstår at det er uproblematisk for matsikkerheten at Mattilsynet får et kutt på 65 millioner kroner, vil jeg gjerne vite hvilke oppgaver som skal lukes bort. Regnestykket går nemlig ikke opp når vi i tillegg skal forebygge skrantesyke og antibiotikaresistente bakterier, påpeker han.

Saken fortsetter under bildet.

Mattilsynets viktige samfunnsoppdrag svekkes av kuttene i budsjettforliket, sier Aps Nils Kristen Sandtrøen.

Mattilsynets viktige samfunnsoppdrag svekkes av kuttene i budsjettforliket, sier Aps Nils Kristen Sandtrøen. Foto:

Dette påvirker det gode arbeidet Mattilsynet over flere år har gjort for å avdekke dyremishandling og bedre dyrevelferden i Norge.

Nils Kristen Sandtrøen, stortingsrepresentant (Ap)

Rammer dyrevelferd

Ap er bekymret for om Mattilsynet har nok ressurser til å utføre de oppgavene som er ønskelige i året som kommer.

– Nylig ble det avdekket en større dyretragedie i Rogaland. Mange griser ble funnet døde, skadde og avmagret. Det er bare ett av flere eksempler på saker som Mattilsynet har grepet inn i de siste årene. Budsjettforliket vil påvirke dette arbeidet og sette dyrevelferden i fare, hevder Sandtrøen.

Frp-statsråden har uttalt overfor ANB at mattryggheten i Norge er og vil bli prioritert. Dessuten skal kuttet, som ifølge Dale er lavere enn 65 millioner kroner til sammen, tas i administrasjonen for å effektivisere de statlige oppgavene.

Dale medgir at neste års kutt vil bli en krevende oppgave for Mattilsynet, men at effektiviseringen ikke vil gå på bekostning av dyrevelferden. (ANB)

Artikkeltags