Fløy høyt – har krasjlandet

Jonas Gahr Støre og Ap fløy høyt på meningsmålingene for en måned siden. Nå minner det mer om en krasjlanding.

Jonas Gahr Støre og Ap fløy høyt på meningsmålingene for en måned siden. Nå minner det mer om en krasjlanding. Foto:

Men Jonas Gahr Støre (Ap) kan fortsatt bli statsminister takket være knallsterke tall fra MDG og Rødt, viser ny måling.

DEL

– Som på alle andre målinger viser denne at Arbeiderpartiet har et problem. De sliter i valgkampen, og mister velgere til mindre partier som Rødt, MDG og SV. Samtidig gjør regjeringspartiene det veldig bra, sier forsker ved Institutt for samfunnsforskning Johannes Bergh til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

I månedsvis har det vært klart at sperregrensen på 4 prosent kommer til å avgjøre valget på mandag. I septembermålingen Opinion har gjort for ANB havner regjeringens støttepartier Venstre og KrF under sperregrensa, mens Rødt og MDG havner over. Dersom det blir valgresultatet ser det ut til at løpet er kjørt for Erna Solberg, til tross for at både Høyre og Frp gjør en god måling.

Ifølge nettstedet Pollofpolls ligger både Venstre og KrF over sperregrensa på snittet av målingene. Her måles de altså betraktelig lavere. Venstre ligger også under sperregrensa selv om vi tar hensyn til feilmarginen på 1,1 prosentpoeng.

Rekord for Rødt

– Dersom både Venstre og KrF havner under sperregrensa, blir det et svært tydelig rødgrønt flertall om vi tar med Rødt og MDG. Det illustrerer hvor viktig sperregrensa blir ved valget. Hvilke partier som havner over eller under kommer til å avgjøre regjeringsspørsmålet, sier valgforskeren.

Dagens måling bekrefter det mange andre meningsmålinger har vist over flere uker – Arbeiderpartiet mister velgere i et enormt tempo. Sammenliknet med augustmålingen til ANB mister Ap og Støre 100.000 velgere, først og fremst til fordel for SV, MDG og Rødt.

Mannen som kan juble høyest over dagens måling er Rødt-leder Bjørnar Moxnes. 4,9 prosents oppslutning er det høyeste tallet Rødt har blitt målt til noensinne. Dersom det hadde blitt valgresultatet, hadde Rødt fått 9 stortingsrepresentanter.

Det gir Rødt stor makt, selv om Jonas Gahr Støre har lukket døra for et formelt samarbeid med partiet.

Saken fortsetter under bildet.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes kan glede seg over en svært god måling.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes kan glede seg over en svært god måling. Foto:

– Dette er det velgerne som avgjør, ikke Støre. Vi ser nå at Rødt er nøkkelen til et nytt flertall. Jeg ser fram til et konstruktivt samarbeid med Arbeiderpartiet på samme måte som vi har i Oslo, Bodø og Tromsø. Og vi kommer til å sette ned foten og stå knallhardt på vårt når det er behov for det, sier Moxnes.

Katastrofe for Ap

Med unntak av katastrofevalget i 2001 må vi helt tilbake til mellomkrigstida for å finne tilsvarende lav oppslutning rundt Arbeiderpartiet.

– Vi har stor tro på at vi vil løfte oss fra dette nivået gjennom helgen. Den eneste målingen som teller er valget på mandag, sier partisekretær i Ap, Kjersti Stenseng, og legger til:

– Nå er det to dager igjen av valgkampen. Svært mange frivillige og tillitsvalgte i partiet legger ned en fantastisk innsats over hele landet for en ny regjering som setter skole og eldre framfor skattekutt, og et samfunn hvor alle skal med.

Opinions meningsmåling for september er basert på 952 telefonintervjuer foretatt 5.–7. september.

82 prosent har svart om partivalg ved stortingsvalg. Feilmarginen varierer fra 1–3 prosentpoeng, og er størst for de største partiene (endring fra august i parentes):

Følgende blokker gir disse mandatene:

H, Frp, V, KrF – 77

Ap, SV, SP – 73

MDG – 10

R – 9

(ANB)

Artikkeltags