Frp straffes mindre for metoo-saker

Identiteten som kvinne- og likestillingsparti gjør det ekstra vanskelig for Ap og leder Jonas Gahr Støre i metoo-sakene, mener ekspert. Her sammen med Frp-leder Siv Jensen.

Identiteten som kvinne- og likestillingsparti gjør det ekstra vanskelig for Ap og leder Jonas Gahr Støre i metoo-sakene, mener ekspert. Her sammen med Frp-leder Siv Jensen. Foto:

Av

Frp har mottatt sju varsler, men opplever likevel framgang på meningsmåling.

DEL

Høyre har med sine 25 varsler og bekymringsmeldinger i kjølvannet av metoo fått flest. Ap følger rett bak med et tjuetalls varsler, mens Frp så langt altså har mottatt sju.

Ser en tendens

Sistnevnte parti opplever likevel fremgang på den siste meningsmålingen fra Opinion for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB), der gikk partiet gikk fram 1,4 prosentpoeng til en oppslutning på 15,9 prosent.

Ap forble på sin side langt under målet på godt over 30 prosent, og gikk fram med 0,6 prosentpoeng til 21,4 prosent. Begge disse endringene ligger innenfor feilmarginen, men Dagsavisen-kommentator Hege Ulstein ser en tendens til at reaksjonen fra Frp-velgerne er svakere enn reaksjonen fra Ap-velgerne.

Dette tror hun kan skyldes at partiene har ulike velgergrupper, med ulike verdigrunnlag.

Vanskelig for Ap

– Jeg tror absolutt at Frp-velgere også er opptatt av likestilling, men det ligger nok ikke i ryggmargen på samme måte som det gjør for sosialdemokrater eller venstreorienterte velgere, sier Ulstein til P4.

Hun får støtte av valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning. Han trekker også fram at identiteten som kvinne- og likestillingsparti gjør det ekstra vanskelig for Ap.

– Mange velgere opplever at det blir for stort sprik mellom liv og lære. De fleste partier som ikke klarer å leve opp til egne formaninger, straffes av velgerne – naturlig nok. Det er det som skjer med Ap nå, sier Bergh. (ANB-NTB)

Artikkeltags