Ingen mistillit mot statsråden

Det blir ikke noe mistillitsforslag mot forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Det blir ikke noe mistillitsforslag mot forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. Foto:

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) slipper unna mistillit fra Stortinget etter hemmelighold av kritisk rapport.

DEL

Arbeiderpartiet vil ikke gå inn for et mistillitsforslag i Stortinget mot forsvarsministeren som følge av hemmeligholdet av riksrevisjonenes rapport om sviktende terrorsikring i Norge.

I fjor kom Riksrevisjonen med en rapport som var svært kritisk til regjeringens arbeid med terrorsikring. Riksrevisor Per Kristian Foss lagde også et sammendrag av rapporten ment for offentliggjøring og åpen debatt. Men regjeringen valgte likevel å unnta sammendraget fra offentligheten.

Skarp kritikk

Det fikk Foss til å rette skarp kritikk mot regjeringen. Han mente de unntok rapporten fra offentlighet for å unngå kritikk, ikke fordi den inneholdt sensitiv informasjon.

Ap, Venstre, Sp, MDG og SV ønsket å tvinge regjeringen til å avgradere rapporten, men KrF sørget for at rapporten forble hemmelig. Da snakket mange om muligheten for å stille mistillitsforslag når rapporten skal behandles i Stortinget denne uka. Men det går Ap altså nå mot.

Flere har spekulert i at opposisjonen på Stortinget ville stille mistillitsforslag mot forsvarsministeren, men overfor Avisenes Nyhetsbyrå avviser Ap-leder Jonas Gahr Støre at han ønsker å gå inn for et slikt tiltak.

– Det er ikke den veien jeg tenker. Men dette er en svært alvorlig sak, sier Støre.

Regjeringen har flere ganger avvist kritikken fra opposisjonen angående hemmeligholdet, og har blant annet vist til at det er blitt holdt to åpne høringer om saken i Stortinget.

Lukket møte

Stortingspolitikerne samlet seg mandag til et lukket møte om Riksrevisjonens rapport om terrorsikring. Pressen ble holdt unna, og hemmeligholdet får kritikk. 

Her er det ingen adgang for pressen, trekk ned i vandrehallen, var den klare beskjeden NTB fikk noen minutter før møtet startet i Stortingets kinosal klokken 8 mandag. Samtidig fikk stortingspolitikerne som deltar på møtet, beskjed om å legge fra seg mobiltelefonene sine utenfor møtelokalet.

Det var ventet at det hemmelige møtet ville vare et par timer, og mandagens ordinære stortingsmøte starter klokken 10.

Saken som skal behandles på det lukkede møtet, er den mye omtalte rapporten fra Riksrevisjonen, som slår fast at politiet og Forsvaret, verken sammen eller hver for seg, er i stand til å beskytte viktige bygg og anlegg i en trusselsituasjon.

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har holdt både en åpen og en lukket høring om saken og levert en åpen og en hemmelig innstilling.

Med til historien hører en langvarig krangel mellom Stortinget og regjeringen, som ikke ville frigi Riksrevisjonens sammendrag som var laget for å kunne offentliggjøres. (ANB)

Fakta

  • Riksrevisjonen pekte i en rapport i fjor på svært alvorlige mangler i arbeidet med å sikre kritisk infrastruktur og viktige bygninger, såkalt objektsikring. Grunnlaget var en større undersøkelse i 2015.
  • Deler av rapporten er hemmeligstemplet, men Riksrevisjonen har utarbeidet et sammendrag ment for offentliggjøring. Forsvarsdepartementet har imidlertid sagt nei.
  • Regjeringspartiene Høyre og Frp fikk støtte fra KrF og dermed flertall i Stortinget for å holde sammendraget hemmelig.
  • Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har holdt én åpen og én lukket høring i saken.
  • I kontrollkomiteen mener Arbeiderpartiet, SV, Senterpartiet, Miljøpartiet De Grønne og KrF at regjeringen har opptrådt «sterkt kritikkverdig» i saken.
  • Venstre mener saken er «svært alvorlig og kritikkverdig» for regjeringen, mens Høyre og Frp ikke vil kritisere regjeringen. Det er dermed ikke flertall i Stortinget for formuleringen «sterkt kritikkverdig».
  • Kontrollkomiteen har levert en gradert og en åpen innstilling i saken. Stortinget holdt derfor et lukket møte mandag 19. juni, mens det skal være et åpent møte tirsdag.

Artikkeltags