Mistror ikke Ap-profil

Sp-nestleder Ola Borten Moe synes Ap tar hele landet, inkludert distriktene, i bruk. Her etter at han ble gjenvalgt som nestleder på Sps landsmøte.

Sp-nestleder Ola Borten Moe synes Ap tar hele landet, inkludert distriktene, i bruk. Her etter at han ble gjenvalgt som nestleder på Sps landsmøte. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Sp-nestleder Ola Borten Moe har ingen betenkeligheter med Aps distriktspolitikk.

DEL

– Jeg opplever at Ap generelt har et stort engasjement for norske distrikter. Det har jeg ingen grunn til å mistro. Partiet tar hele landet i bruk, sier Sp-nestleder Ola Borten Moe til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Står sammen

I anledning Aps landsmøte denne uken har det kommet forslag fra lokallag i partiet om å innføre et eget kapittel om distriktspolitikk i programmet for neste stortingsperiode.

Lokallagene i Moss og Hammerfest er bekymret for Sps kraftige vekst og mener det vil være lurt av Ap å ha med et avsnitt med et større bygdefokus.

Ola Borten Moe, som er nestleder i et parti med lokal forankring og tjenester nær folk som en av suksessfaktorene, sier at «regjeringen trenger avløsning av hensyn til distriktene og behovet for en ny giv».

– Ap og Sp har stått sammen i en rekke saker mot regjeringen over lang tid, og det danner et godt utgangspunkt for det som skal skje etter stortingsvalget i september, påpeker han.

Selv om Ap refses av egne lokallag for en manglende distriktsprofil, er Borten Moe av den oppfatning at Sp og Ap er «enige om den overordnede retningen for samfunnet».

– Jeg forventer at kursen ikke endres på Aps landsmøte. Så langt er det i hvert fall ingenting som tyder på det, sier han.

Alene med Ap

Om hvor avhengige Ap er av Sp for å komme distriktene i møte og bevare lokale velferdstilbud som sykehus og politi, svarer Sps nestleder slik:

– Det er det velgerne som avgjør. Vi ønsker å være et distriktslokomotiv, men det nytter ikke å forskuttere noen ting. Mye hardt arbeid gjenstår før en valgseier er i boks.

Flere målinger den siste tiden har gitt et flertall på Stortinget for en regjering ledet av Ap sammen med Senterpartiet.

– Det vil legge grunnlaget for en stabil styring og eliminere mye usikkerhet. Vi slipper å måtte forholde oss til andre partier, og fra mitt ståsted er ikke det negativt i det hele tatt, understreker Sp-nestlederen.

Han betegner utviklingen på målingene som «veldig spennende» og sier at det vil bli en «mer aktiv distriktspolitikk» med Sp og Ap i regjering.

– Norge trenger en ny kurs, sier Borten Moe, som ikke har stengt døren for noen partier bortsett fra Høyre og Frp.

Ap og Sp har stått sammen i en rekke saker mot regjeringen over lang tid.

Ola Borten Moe, nestleder i Senterpartiet

Hand i hand

– Globalisering er en sterk trend, men vi har et mål om bosetting i hele landet, sier Ingvild Kjerkol.

– Globalisering er en sterk trend, men vi har et mål om bosetting i hele landet, sier Ingvild Kjerkol. Foto:

Ingvild Kjerkol (Ap) bruker et gammelt uttrykk om Aps distriktsprofil. «By og land, hand i hand» er et Ap-slagord fra 1933.

– Hele partiprogrammet vårt handler om å skape store og små samfunn i Norge. Hvis forskjellene mellom by og land blir for store, forvitrer vi som fellesskap. Det kan ikke vi som sosialdemokrater stå og se på. Det er først de senere årene at Ap har fått en kraftfull storbypolitikk, sier stortingsrepresentant Ingvil Kjerkol til ANB.

Hun er enig med lokallagene i Moss og Hammerfest om å gjøre distriktspolitikken mer synlig i partiprogrammet.

Kjerkol har hatt ansvaret for distriktspolitikken i arbeidet med Aps nye partiprogram. Talen hennes til landsmøtet har tittelen «Hele landet i bruk».

–Samspillet mellom by og land har båret landet framover og gitt oss innovative distrikter.

Hun synes Ap omfavner endringer mer enn Sp, men at det er mye god politikk i skjæringspunktet mellom de to partiene. (ANB)

Artikkeltags