Nå er Jonas avhengig av MDG

Ap og leder Jonas Gahr Støre måles til 30 prosents oppslutning, en nedgang på 2,6 prosentpoeng sammenliknet med juni.

Ap og leder Jonas Gahr Støre måles til 30 prosents oppslutning, en nedgang på 2,6 prosentpoeng sammenliknet med juni. Foto:

Ap og Sp faller, og trenger nå støtte fra MDG for å sikre flertall etter valget.

DEL

Det viser partibarometeret for august gjennomført av Opinion for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Over sperregrensa

For å sikre flertall i Stortinget holder det ikke lenger for Ap-leder Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum å sikre seg støtte fra SV eller KrF. Enten trenger de begge partienes støtte, eller så må de vinne gunsten til Miljøpartiet De Grønne.

– I denne målingen er et rødgrønt flertall veldig avhengig av MDG fordi de kommer over sperregrensa, og får mange mandater som følge av det, sier valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning, Johannes Bergh, til ANB.

Han understreker samtidig at alle endringer i denne målingen er innenfor feilmarginen.

– Denne målingen illustrerer tydelig at det er små marginer i dette valget, der små endringer i oppslutningen om enkeltpartier kan skape store endringer i Stortinget og i potensielle regjeringssamarbeid, sier han.

– Vanvittig gambling

Nasjonal talsperson i MDG, Une Aina Bastholm, omtaler målingen som «strålende» for partiet.

– Det betyr at vi kan jobbe bredere med grønn politikk og være i posisjon til å velge hvem som blir Norges neste statsminister. Vi kan legge makt bak kravene om å omstille Norge, og i tillegg innta en mer solidarisk rolle i verdenssamfunnet, sier Bastholm.

MDG er klare til å presse Arbeiderpartiet i en grønnere retning.

– Ap er nødt til å endre seg, og det blir kanskje fortere enn partiet tror hvis denne tendensen fortsetter. Ap driver med en vanvittig gambling. I stedet for å løfte klima og miljø til viktige valgkampsaker, bruker partiet alle anledninger til å droppe temaet. Vi trenger partier som tør å rigge for hvor Norge skal være om 20-30 år, sier Bastholm.

Saken fortsetter under grafikken.

Dårlig for Ap

Arbeiderpartiet måles her til 30 prosents oppslutning, en nedgang på 2,6 prosentpoeng sammenliknet med juni.

– 30 blank er ikke et godt nok resultat for oss på noen måte. Vi har en stor mobiliseringsjobb foran oss med å hente velgere som sympatiserer med Ap, men som nå sitter på gjerdet. Den viktigste jobben de neste 33 dagene er å mobilisere, sier partisekretær Kjersti Stenseng.

Tidligere i sommer har Jonas Gahr Støre vært tydelig på at han verken ønsker et samarbeid med Rødt eller MDG i regjering. Denne målingen endrer ikke på det, sier Stenseng.

– Vi endrer ikke på det vi har sagt på bakgrunn av enkeltmålinger. Først skal vi gjøre et så godt valg som mulig 11. september, så skal vi forhandle etter at resultatet foreligger. Det er fortsatt vår holdning.

I vår tid trenger vi dristige politikere som vil bli husket for sine framtidsrettede valg. Verken Jonas eller Erna ser ut til å ville gjøre det selv.

Une Aina Bastholm, nasjonal talsperson i MDG

Vil komme seg

Valgforsker Bergh sier løpet er langt fra kjørt for Ap.

– Du skal ikke undervurdere muligheten for Ap til å få et bedre resultat i løpet av valgkampen. Det er ganske systematisk at Ap kommer seg i løpet av den tiden, sier han. (ANB)

Fakta om målingen

Opinions meningsmåling for august er basert på 950 intervjuer foretatt 1.–7. august. 72 prosent har svart om partivalg ved stortingsvalg. Feilmarginen varierer fra 1–3 prosentpoeng, og er størst for de største partiene (endring fra juni i parentes):

 • Ap 30,0 (- 2,6)
 • Høyre 24,9 (+ 1,8)
 • Frp 12,3 (+ 0,4)
 • KrF 6,0 (+ 0,7)
 • Sp 10,8 (- 2,1)
 • SV 4,1 (0)
 • Venstre 3,2 (- 0,3)
 • Rødt 2,9 (+1,3)
 • MDG 4,3 (+ 0,5)
 • Andre 1,5 (+ 0,3).

Mandater august '17:

 • H+Frp+V+KrF (79)
 • Ap+SV+Sp (80)
 • Ap+Sp+KrF (84)
 • MDG (8)
 • Rødt (2).

Artikkeltags