Sier ja til eggdonasjon

Av

Et klart flertall mener kvinner bør få lov til å få barn ved hjelp av transplanterte egg.

Et klart flertall sier ja til å åpne for eggdonasjon i Norge, viser en meningsmåling.

Et klart flertall sier ja til å åpne for eggdonasjon i Norge, viser en meningsmåling. (Foto: )

DEL

57 prosent av de spurte sier ja, mens 22 prosent sier nei. De resterende 21 prosentene er ikke sikre, viser meningsmålingen som Respons Analyse har gjennomført for Aftenposten.

– Dette overrasker meg ikke i det hele tatrt. Barn som er unnfanget ved eggdonasjon eller assistert befruktning, vet at de er sterkt ønskede barn. Det har en veldig sterk verdi, sier leder Kristin Halvorsen i Bioteknologirådet.

To av tre unge

Målingen viser dessuten at det er noen flere kvinner enn menn som er positive til å tillate eggdonasjon – 60 prosent av kvinnene mot 54 prosent av mennene.

Støtten til å åpne for eggdonasjon er størst blant folk på Østlandet. Det er de yngste som er mest positive til forslaget.

Norge er ett av få land i Europa som ikke åpner for eggdonasjon. Her hjemme sier både Ap, Frp, Venstre og SV ja i sine partiprogrammer, og sammen har de flertall på Stortinget.

Blir et tema

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) har varslet at eggdonasjon og assistert befruktning blir tema i en stortingsmelding om bioteknologi i løpet av året.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) har varslet at eggdonasjon og assistert befruktning blir tema i en stortingsmelding om bioteknologi i løpet av året. (Foto: )

Selv om både Sp og Høyre har sagt nei, sier velgerne deres ja på målingen.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) har varslet at eggdonasjon og assistert befruktning blir tema i en stortingsmelding om bioteknologi i løpet av året. (ANB-NTB)

Artikkeltags