Sier ja til eggdonasjon

Et klart flertall sier ja til å åpne for eggdonasjon i Norge, viser en meningsmåling.

Et klart flertall sier ja til å åpne for eggdonasjon i Norge, viser en meningsmåling. Foto:

Av

Et klart flertall mener kvinner bør få lov til å få barn ved hjelp av transplanterte egg.

DEL

57 prosent av de spurte sier ja, mens 22 prosent sier nei. De resterende 21 prosentene er ikke sikre, viser meningsmålingen som Respons Analyse har gjennomført for Aftenposten.

– Dette overrasker meg ikke i det hele tatrt. Barn som er unnfanget ved eggdonasjon eller assistert befruktning, vet at de er sterkt ønskede barn. Det har en veldig sterk verdi, sier leder Kristin Halvorsen i Bioteknologirådet.

To av tre unge

Målingen viser dessuten at det er noen flere kvinner enn menn som er positive til å tillate eggdonasjon – 60 prosent av kvinnene mot 54 prosent av mennene.

Støtten til å åpne for eggdonasjon er størst blant folk på Østlandet. Det er de yngste som er mest positive til forslaget.

Norge er ett av få land i Europa som ikke åpner for eggdonasjon. Her hjemme sier både Ap, Frp, Venstre og SV ja i sine partiprogrammer, og sammen har de flertall på Stortinget.

Blir et tema

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) har varslet at eggdonasjon og assistert befruktning blir tema i en stortingsmelding om bioteknologi i løpet av året.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) har varslet at eggdonasjon og assistert befruktning blir tema i en stortingsmelding om bioteknologi i løpet av året. Foto:

Selv om både Sp og Høyre har sagt nei, sier velgerne deres ja på målingen.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) har varslet at eggdonasjon og assistert befruktning blir tema i en stortingsmelding om bioteknologi i løpet av året. (ANB-NTB)

Artikkeltags