Sp stjeler fra «alle»

Sps framgang bekreftes på en ny måling Opinion har gjort for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Nestleder Ola Borten Moe er fornøyd.

Sps framgang bekreftes på en ny måling Opinion har gjort for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Nestleder Ola Borten Moe er fornøyd. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Ola Borten Moe og Sp fosser videre og opplever ny jubelmåling.

DEL

Nestleder Ola Borten Moe i Senterpartiet har all grunn til å være henrykt over framgangen i februarmålingen Opinion har gjort for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Riktig retning

Sp går fram 1,3 prosentpoeng til 9,6 prosent, den høyeste oppslutningen for partiet siden Opinion begynte å gjøre partimålinger for ANB i 2007.

– Dette bekrefter bare den trenden vi har sett en stund. Vi befinner oss på et bra nivå og beveger oss i riktig retning, sier Borten Moe til ANB.

– Det regjeringen definerer som modernisering og forbedring, oppfatter folk som sentralisering. Vi opplever nå et målings- og dokumentasjonssamfunn vi aldri har sett før, mener Sp-nestlederen.

På spørsmål om hvilket parti velgerne ville ha stemt på dersom det var stortingsvalg i morgen, viser undersøkelsen at Sp «stjeler» velgere fra alle andre partier bortsett fra Rødt.

– Folk fra hele det politiske spekteret deler vår bekymring knyttet til den stadige sentraliseringen og byråkratiseringen av Norge. Vi er det tydeligste alternativet og opposisjonspartiet mot den linjen som den sittende regjeringen har lagt seg på, mener Sps nestleder.

Regjeringsskifte

To av konstellasjonene på målingen, Ap+Sp+SV og Ap+Sp+KrF, gir et knapt stortingsflertall med henholdsvis 85 og 86 stortingsmandater.

– Det ligger an til et regjeringsskifte, og det er vi svært godt fornøyde med, sier han.

Valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning, Johannes Bergh, påpeker at alle endringene i februarmålingen til ANB er innenfor feilmarginen, og ikke viser noen store endringer i det politiske bildet i Norge nå.

– Det er stabilitet i norsk politikk akkurat nå. Senterpartiet opplever framgang og ligger godt an. Ellers er det et poeng at det er veldig jevnt i maktbalansen i Stortinget, mener Bergh.

Det regjeringen definerer som modernisering og forbedring, oppfatter folk som sentralisering.

Ola Borten Moe, nestleder i Senterpartiet

Ap taper

Både SV og Venstre ligger akkurat på den såkalte sperregrensa på fire prosent.

– Det illustrerer at sperregrensa veldig lett kan avgjøre hvem som vinner valget til høsten, mener valgforskeren.

Arbeiderpartiet har sakte, men sikkert tapt oppslutning i fem måneder på rad.

– Arbeiderpartiet ligger an til å overta regjeringsmakten, men det er takket være Senterpartiet. At Ap ikke er i noen veldig gunstig posisjon nå, skyldes nok at partiet i liten grad har satt den politiske dagsordenen i det siste. Andre partier og saker har vært dominerende, sier forskeren. (ANB)

Fakta om målingen

Opinions partibarometer er basert på 918 telefonintervjuer ved et tilfeldig utvalg. 73 prosent har avgitt svar om partipreferanse. Feltarbeidet er gjennomført i perioden 7.-13. februar 2017.

Resultatene må tolkes innenfor feilmarginer som varierer mellom 1 og 3 prosentpoeng.

Artikkeltags