Sugen på makt!

Alle vil samarbeide med KrF-leder Knut Arild Hareide etter stortingsvalget til høsten.

Alle vil samarbeide med KrF-leder Knut Arild Hareide etter stortingsvalget til høsten. Foto:

Knut Arild Hareide tror KrF hadde fått mer gjennomslag på skatt og distrikt om de samarbeidet med Jonas og Trygve i stedet for Siv og Erna.

DEL

De siste årene har KrF-leder Hareide gjort seg selv til Norges mest attraktive politiker. I hvert fall blant de andre politikerne.

Veien til regjeringsmakt etter høstens stortingsvalg går gjennom Knut Arild Hareide. For de borgerlige med et Venstre lavt på meningsmålingene blir det nærmest umulig å sikre et flertall uten KrF. For Jonas Gahr Støre og resten av opposisjonen vil et KrF på laget nærmest bli en garanti for flertall.

KrF har gjentatte ganger sagt at de ønsker seg en regjering med Venstre og Høyre. De tre partiene var på forrige meningsmåling for ANB til sammen mindre enn Arbeiderpartiet.

Posisjon og opposisjon

Mandag holdt KrF sin sommeravslutning. Der la partiledelsen fram 50 saker de mener KrF har fått viktig gjennomslag i den tiden de har samarbeidet med den blåblå regjeringen. Blant annet trekker de fram klimapolitikk, familiepolitikk og næringspolitikk.

Men hva er det Hareide og KrF ikke har klart å få gjennomslag i samarbeidet med Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre?

– For eksempel det at regjeringen har åpnet for tvillingabort er et tap vi syntes er veldig alvorlig. Det er en typisk verdisak. At regjeringen har åpnet for NIPT, en blodprøve som gjør det lettere å sortere vekk mennesker, er nok et verdispørsmål. Og om du ser på hovedprioriteringen med skattelette opp mot en del velferd hadde vi hatt en annen fordeling, sier Hareide til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han trekker også fram de mange distriktsreformene som vanskelige. Hareide mener det har blitt for mange reformer de siste årene som har bidratt til sentralisering.

Saken fortsetter under bildet.

KrF-ledelsen mener gjennomslagene har vært mange for partiet i perioden som har gått. Her er nestlederne Kjell Ingolf Ropstad (t.v.) og OIaug Bollestad sammen med leder Knut Arild Hareide under den oppsummerende pressekonferansen på utestedet Himkok i Oslo mandag.

KrF-ledelsen mener gjennomslagene har vært mange for partiet i perioden som har gått. Her er nestlederne Kjell Ingolf Ropstad (t.v.) og OIaug Bollestad sammen med leder Knut Arild Hareide under den oppsummerende pressekonferansen på utestedet Himkok i Oslo mandag. Foto:

Samtidig har KrF også fått nyttig støtte fra opposisjonen på Stortinget.

– Støtten for å bevare sexkjøpsloven har vi ikke hatt fra de tre partiene vi samarbeider med. Der har vi vunnet fram fordi vi har støtte fra SV, Ap og Sp. I saken om å bevare søndagen som en fridag og ikke åpne for full handling var det ikke Høyre og Frp som har støttet oss i det. Tvert imot, det er de som har gått mest mot oss, sier Hareide.

Barn og iskanten

– Hvilke saker der dere mener å ha fått gjennomslag hadde dere ikke fått til i et samarbeid med Arbeiderpartiet?

– Vi vet at valgfrihet for barnefamiliene er en sak der vi får større gjennomslag med sentrum-Høyre. I saker som kristendommens plass i samfunnet og en del verdispørsmål har vi tradisjonelt stått langt unna Arbeiderpartiet. Og i saken om asylbarna, selv om Arbeiderpartiet endte med å støtte den saken. Og å beskytte iskanten er en annen sak vi har sett at Arbeiderpartiet ikke har vært så enkle å forholde seg til når de har vært i regjering.

– Når dere har fått med Fremskrittspartiet i sakene om iskanten og asylbarna, så får dere vel med Jonas og?

– Det må du spørre Jonas om. 

Støtten for å bevare sexkjøpsloven har vi ikke hatt fra de tre partiene vi samarbeider med.

Knut Arild Hareide, leder i Kristelig Folkeparti

Selv og KrF har et tydelig vedtak på at de ønsker Erna Solberg som fortsatt statsminister i en Høyre-sentrum regjering, holder Hareide fortsatt døra på gløtt for et samarbeid mot venstresiden i politikken.

– Vi er et sentrumsparti. Vi vil også få gjennomslag om vi samarbeider med andre partier. Det viktigste for oss er hva vi får til, ikke hvem vi samarbeider med. Men vi legger fram denne lista og sier «sentrumspartiene og Høyre.» Vi tror det er der det er mest å hente i et samarbeid i neste periode, sier Hareide.

(ANB)

Artikkeltags