Til frontalangrep på regjeringen

SV-leder Audun Lysbakken åpnet partiets landsmøte på Gardermoen fredag formiddag. Han brukte talen sin blant annet til å gå til knallhardt angrep på regjeringens skattepolitikk som han mener skaper større ulikheter.

SV-leder Audun Lysbakken åpnet partiets landsmøte på Gardermoen fredag formiddag. Han brukte talen sin blant annet til å gå til knallhardt angrep på regjeringens skattepolitikk som han mener skaper større ulikheter. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

– Skattekuttene er kontantstøtte for den økonomiske eliten, tordnet partileder Audun Lysbakken da han fredag åpnet SVs landsmøte.

DEL

Lysbakken brukte store deler av talen sin fredag på å hamre løs mot regjeringen som SV mener øker fattigdommen og forskjellene i Norge.

– 11. september er vi klare til å sende hele regjeringen på Segway ut av regjeringskontorene, sa SV-lederen til stor jubel fra sine egne i salen.

Han tok blant annet til orde for å øke barnetrygden og gjeninnføre barnetillegget for uføre som regjeringen fjernet for et par år siden.

– Ingen kommer i jobb fordi de blir fattige. Fattigdommen motiverer ikke, den fornedrer og ødelegger, sa Lysbakken.

Siterte Reagan

Han benyttet også anledningen til å hamre løs på EØS-avtalen som SV mener er en sterk bidragsyter til sosial dumping på norske arbeidsplasser.

– Jeg sier som tidligere president Ronald Reagan: Nå trengs det noen som er «tough on crime». Det er lovløse tilstander på noen norske byggeplasser. Jeg savner bare høyresiden når det gjelder akkurat denne kriminaliteten. Det må ta slutt! Vi krever sterkere maktmidler til fagbevegelsen. Vi krever et oppgjør med bemanningsbransjen. Arbeidsfolk skal behandles med respekt, tordnet Lysbakken.

SV har lenge vært kritiske til den ville prisveksten i boligmarkedet vi har sett de siste årene, særlig i de store byene.

– Skattesystemet vårt er rett og slett rigget for spekulasjon og vill prisvekst. Mens mange ikke får kjøpe en eneste bolig, kan noen få tjene fett på å eie mange. Det er på tide å legge om skattesystemet, sånn at det blir mindre lukrativt for den økonomiske eliten å bruke formuene sine til å kjøpe opp boliger, sa Lysbakken.

Forby profitt

Et av de mye omtalte kravene SV har stilt for å inngå et formelt samarbeid med Arbeiderpartiet er å forby profitt på velferdstjenester som barnehage, eldreomsorg og barnevern. Det poenget gjentok SV-lederen fredag.

– Vi vil at hver eneste krone foreldre betaler til barnehagen skal gå til barna, hver eneste krone våre eldre betaler til sykehjemmene skal gå til å drive sykehjem. Velferden er ikke til for å tjene penger, den er til for å tjene folk, sa han. (ANB)

Artikkeltags