Uenighet i Ap om Giske-utnevning

Trond Giske blir ny finanspolitisk talsperson i Ap, mens Hadia Tajik blir parlamentarisk nestleder.

Trond Giske blir ny finanspolitisk talsperson i Ap, mens Hadia Tajik blir parlamentarisk nestleder. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Trond Giske danker ut Marianne Marthinsen som finanspolitisk talsperson i Ap.

DEL

Arbeiderpartiet gjør Trond Giske til finanspolitisk talsperson framfor Marianne Marthinsen, som gjerne ville fortsette.

Partileder Jonas Gahr Støre blir som ventet parlamentarisk leder og skal fortsette å sitte i utenriks- og forsvarskomiteen.

Selv om Trond Giske, den ene av Aps to nestledere, får den mer framtredende posisjonen som fraksjonsleder i finanskomiteen, er det den andre nestlederen Hadia Tajik som får oppgaven å være parlamentarisk nestleder i Ap.

Tajik blir også leder for arbeids- og sosialfraksjonen i Arbeiderpartiet.

– Greit å opplyse

Innstillingen fra valgkomiteen i Arbeiderpartiet er enstemmig, men ikke fullstendig. Arbeidet med å fordele øvrige verv er ennå ikke sluttført.

– Arbeidet i komiteen er ikke ferdig, men siden det har vært offentlig oppmerksomhet rundt hvilke komiteer på Stortinget partiledelsen vil sitte i, synes jeg som valgkomiteens leder det er greit å opplyse om komiteens innstilling rundt dette spørsmålet, sier valgkomiteens leder Kjersti Stenseng.

Saken fortsetter under bildet.

Marianne Marthinsen vrakes som finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet.

Marianne Marthinsen vrakes som finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet. Foto:

Internt i Ap har flere reagert på det de har oppfattet som et forsøk fra Giske på å posisjonere seg i en eventuell fremtidig lederkamp i Arbeiderpartiet. De peker på at Giske var sentral i utformingen av Aps mislykkede valgkampstrategi.

Kjønnsperspektiv

Også kjønnsperspektivet er blitt trukket fram som et argument i maktkampen.

Tidligere statssekretær og Ap-representant Laila Gustavsen har i et innlegg på Facebook argumentert sterkt for Marthinsen. Hun reagerer sterkt på argumenter om at Ap trenger en erfaren mann i denne posisjonen dersom det skulle bli regjeringskrise i løpet av perioden.

– Etter fire år som finanspolitisk talsperson skal Marianne Marthinsen altså være dårligere kvalifisert enn en mann som aldri har hatt vervet. Kiss my ass sier jeg! Sånne argumenter har damer møtt i alle år, tordnet Gustavsen i et Facebook-innlegg tidligere denne uka.

Oslo Arbeiderparti – som er det største fylkeslaget i Ap – stiller seg også bak Marthinsen.

– Når Marianne Marthinsen selv ønsker å fortsette som finanspolitisk talsperson, mener vi det er naturlig at hun får fortsette, sa Oslo Aps leder Frode Jacobsen til NTB onsdag.

Jevn kjønnsbalanse

Kritikken fra enkelte i partiet som mener vrakingen av Marthinsen ikke hører hjemme i et parti som holder likestillingssaken høyt, kommenterer Trond Giske selv på følgende måte:

– Det er lov å ha sterke følelser rundt oppgaver som folk skal ha i stortingsgruppa. Jeg kan love at det blir en jevn kjønnsbalanse mellom de tolv fraksjonslederne våre. Dette er noe vi tar med lave skuldre og som jeg er sikker på at partiet vil lande på en god måte, sier han.

PS! To av rådgiverne i Aps finansfraksjon på Stortinget har sagt opp sine stillinger i protest mot at Marianne Marthinsen vrakes som Aps finanstopp, erfarer NRK. Harald Jacobsen og Maria Schumacher Walberg har begge jobbet i Aps stortingsgruppe, men skal nå ha sagt opp jobbene sine.

(ANB-NTB)

Artikkeltags