Varig vern av Listhaug

Det er Sylvi Listhaug flere Frp-profiler vil verne. Lofoten, Vesterålen og Senja er det ikke så farlig med.

Det er Sylvi Listhaug flere Frp-profiler vil verne. Lofoten, Vesterålen og Senja er det ikke så farlig med. Foto:

Av

Skal Venstre i regjering må de innrette seg etter Høyre og Frps politikk, varsler Frp-topper.

DEL

(Dagsavisen) Venstre jobber nå med å utforme ultimate krav til et eventuelt regjeringssamarbeid med Frp. Å si nei til å konsekvensutrede havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja står øverst på kravlista.

Partiet vil også stanse all oljeaktivitet ved iskanten i Barentshavet, meldte nestleder Ola Elvestuen på NRK Dagsnytt Atten tirsdag.

En annen åpenbar konfliktsak er asylpolitikken. Før valget varslet Venstre at de vil kreve at det blir slutt på praksisen som har ført til at veldig mange enslige mindreårige asylsøkere får midlertidig opphold.

Onsdag skrev Klassekampen at partiet også vurderer å kreve at Sylvi Listhaug ikke kan være innvandrings- og integreringsminister i en regjering der Venstre er med.

Verner Listhaug

– Hvis dette blir ultimate krav fra Venstre, kan de se langt etter et regjeringssamarbeid med Frp, sier Carl I. Hagen til Dagsavisen.

– Hvis Venstre tror de kan dempe Frps innvandringspolitikk, så kan de bare glemme det.

Han mener et forpliktende samarbeid med Venstre bare er aktuelt hvis de vil tilpasse seg Frps politikk.

– Men hvis de skjønner at Listhaug ikke kan røres og dropper klimahysteriet sitt, så er muligheten til stede, sier den tidligere partilederen.

Saken fortsetter under bildet.

Carl I. Hagen mener Venstre må droppe «klimahysteriet sitt» hvis de skal regjere med Frp.

Carl I. Hagen mener Venstre må droppe «klimahysteriet sitt» hvis de skal regjere med Frp. Foto:

Her er han på linje med gjenvalgt stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp), som også mener politikken må avgjøre.

– Venstre kan bare se bort fra å verne Lofoten, Vesterålen og Senja. Det er et solid flertall på Stortinget for å konsekvensutrede. Det skjer, slår han fast.

Garantist

Stortingsrepresentant fra Rogaland, Roy Steffensen, minner om at Frp-leder Siv Jensen åpnet valgkampen med å si at partiet vil være garantist for at områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja åpnes for oljeboring.

– Jeg har spilt inn til forhandlerne at fortsatt høy leteaktivitet må være et krav fra oss i forhandlingene, sier Steffensen.

Han forteller også at Listhaug har vært en mobiliserende kraft i hans hjemfylke.

– Så at Sylvi skal gjemmes i et skap i fire år, vil ikke bli godt mottatt, sier han.

I et skriftlig svar, via sin rådgiver Espen Teigen, sier Listhaug følgende om kravene fra Venstre:

– Nå skal det forhandles og diskuteres, så dette må du nok ta med partileder Siv Jensen.

Olje- og energiminister Terje Søviknes vil heller ikke kommentere konkrete saker:

– Nå er det opp til partilederne å føre samtaler. Utover det har jeg ikke noe å si.

Reelle forhandlinger er ikke ventet å komme i gang før neste uke.

Dagsavisen har også vært i kontakt med Frp-kilder i og utenfor regjeringsapparatet som er positive til å sitte i regjering med Venstre.

Intern strid i Venstre

Det er sterk uenighet innad i Venstre om partiet kan sitte i en regjering med Frp eller ikke. Dagsavisen har snakket med en rekke fylkesledere rundt om i landet. Noen mener det vil være fornuftig å gå i regjering med Frp og Høyre, andre står fast på at det er uaktuelt og et klart brudd med lovnaden som ble gitt til velgerne før valget.

I forkant av Venstres landsmøte i år, svarte sju fylkesledere at de ville avslutte samarbeidet med Frp helt. Fylkeslederne stilte seg bak vedtaket om at partiet skulle gå til valg på en blågrønn regjering med Høyre, Venstre og KrF.

– Vi må holde på det vi har lovet. Og det er en blågrønn regjering, sier Sjur Skjævesland, fylkesleder i Hedmark Venstre.

Hvis Venstre skjønner at Sylvi Listhaug ikke kan røres og dropper klimahysteriet sitt, så er muligheten for et regjeringssamarbeid til stede.

Carl I. Hagen, tidligere leder i Frp

Han får støtte fra fylkeslaget i Vestfold, som også sier klart nei til å sitte i regjering med Frp. Leif Gøran Wasskog, leder i Finnmark Venstre, er også sterk motstander av et slikt regjeringssamarbeid.

– For oss i Finnmark er det uaktuelt, og det har vi vært klare på. Dette er et problem vi har skapt selv. En regjering med Høyre, KrF og Venstre var et urealistisk alternativ. Nå er partiet veldig delt.

Gjennomslag

Wasskog er skuffet over at det ble et tema å regjere sammen med Frp rett etter valget.

– Det var ikke det vi gikk til valg på, og jeg får i hvert fall et forklaringsproblem overfor mine lokallag hvis vi havner i regjering med Frp, sier Wasskog.

Roger Granum, fylkesleder i Oppland, ser helt annerledes på saken. Til VG uttalte han at det kan være fornuftig å gå inn i en regjering med Høyre og Frp.

– Det viktigste for ethvert politisk parti er å få gjennomslag for partiets politikk. Akkurat nå synes jeg det ser ut som vi kan gjøre det i regjeringsposisjon, sa Grannum til VG.

Fylkeslederne til Akershus, Hordaland og Rogaland, vil heller ikke stenge døra for et regjeringssamarbeid med Frp, og begrunner det med at det viktigste er å se på hvordan Venstre kan få størst mulig gjennomslag for sin politikk. (ANB)

Fakta om Stortingsvalget 2017

  • Venstre fikk en oppslutning på 4,4 prosent og mistet ett mandat.
  • Frp fikk en oppslutning på 15,2 prosent og mistet to mandater.
  • KrF endte med 4,2 prosents oppslutning og mistet to stortingsmandater.
  • Høyre fikk 25,0 prosent og mistet tre mandater.
  • Ap fikk 27,4 prosent av stemmene og mistet seks mandater.
  • Sp ble valgets vinner med 10,3 prosents oppslutning og ni nye mandater.
  • SV fikk 6,0 prosents oppslutning og får fire nye mandater.
  • MDG fikk 3,2 prosent og ett mandat.
  • Rødt fikk 2,4 prosent og ett mandat.

Artikkeltags