– Vi har levert resultater

Statsminister Erna Solberg kan konstatere at hun blir sittende som statsminister.

Statsminister Erna Solberg kan konstatere at hun blir sittende som statsminister. Foto:

Av

Høyres nestleder Bent Høie gir statsminister Erna Solberg hovedæren for det som blir et fornyet borgerlig flertall.

DEL

Når vi har fått støtte til fire nye år, er det fordi vi har levert resultater. Vi har levert på det vi lovet, og et solid lagarbeid er mye av årsaken, sa statsminister Solberg i takketalen på Høyres valgvake. Flere ganger under talen ble hun avbrutt av «fire nye år» fra en feststemt Høyre-sal.

Folkets statsminister

Prognosen rundt midnatt ga de fire borgerlige partiene 89 mandater, og med både Venstre og KrF over sperregrensen, ligger statsminister Erna Solberg (H) an til å bli gjenvalgt. 

– Det ser ut som om vi holder flertallet, og mye av dette kan knyttes til Erna Solberg. Hun er folkets statsminister og har en appell langt utover egne rekker, sier Høyre-nestleder Bent Høie til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Egne løsninger

Bildet av et fornyet borgerlig flertall viste seg tydelig allerede på de første prognosene noen timer tidligere, og like før midnatt erkjente Ap-leder Jonas Gahr Støre nederlaget i årets stortingsvalg. Høyre-leder Erna Solberg ser ut til å bli gjenvalgt som statsminister etter valget.

– Jeg skjønner godt at Støre er skuffet. Ap har verken truffet med beskrivelsen av regjeringen eller situasjonen i Norge, sa Høie i minuttene før Erna Solberg gjorde sin entré til trampeklapp og øredøvende jubel på Høyres valgvake. Det var ved midnattstider.

To ganger på 92 år

Det forekommer praktisk talt ikke i Norge at borgerlige regjeringer overlever stortingsvalg. De siste 92 årene har det skjedd to ganger. Per Borten overlevde valget i 1969 med 18 måneder og Kåre Willoch overlevde valget i 1985 med snaue åtte måneder.

Saken fortsetter under bildet.

Høyre-nestleder og helseminister Bent Høie gir mye ros til statsminister Erna Solberg.

Høyre-nestleder og helseminister Bent Høie gir mye ros til statsminister Erna Solberg. Foto:

– Det har vært en forestilling om at de borgerlige ikke kan overleve en stortingsperiode. Nå har vi forhåpentligvis gjort de spådommene til skamme, smiler Høie.

– Resultatet tyder på at folk vil at regjeringen skal fortsette å gjennomføre den politikken som vi har startet på. De opplever at vi har et optimistisk og positivt budskap. Vi har snakket om våre egne løsninger som folk har gitt sin tilslutning til, sier Høie.

Folk ser at Høyre i regjering fører en politikk som virker, som gir resultater og som folk setter pris på. Men det er selvsagt knyttet spenning til KrF og Venstre og at de styrker seg. Forhåpentlig kommer begge partiene godt over sperregrensen, sier Høie.

Nytt politisk bilde

Høie bruker store ord om prognosene som ved midnattstider ga et borgerlig flertall.

– Dette er noe som endrer det politiske bildet i Norge. Nå ser vi prognoser som antyder at Høyre og Ap nesten er like store, kommer det fra Høyres helseminister.

Stortingsrepresentant Henrik Asheim, som blir vikarierende kunnskapsminister når Torbjørn Røe Isaksen går ut i pappaperm, omtalte de første prognosene som veldig, veldig lovende for resten av kvelden og valgnatten. Rundt midnatt var han enda mer optimistisk.

– Det virker som om det holder nå. Høyre gjør det også bedre enn tidligere målinger har vist, og bare det at et borgerlig flertall vipper et sted mellom 87 og 88 mandater, er helt fantastisk, sier Asheim til ANB.

Solberg fortsetter

Solberg kan dermed se fram til å fortsette som statsminister i et regjeringssamarbeid med Fremskrittspartiet.

– Jeg håper vi får fortsette å styre i fire nye år, for det fortjener dette landet, sier Frp-leder Siv Jensen.

Alt tyder på en parlamentarisk situasjon temmelig lik dagens – med den store forskjell at verken KrF eller Venstre ser ut til å kunne sikre regjeringspartiene flertall i Stortinget alene. De to sentrumspartiene – som begge vaker rett overt sperregrensen på 4 prosent – kan bare samlet sørge for at Solberg, Jensen og deres mannskap har stortingsflertallet i ryggen.

KrF ser ut til å få inn åtte mandater og Venstre sju.

Valgvinner Sp 

Senterpartiet ser ut til å bli valgets store vinner og nær doble sin stortingsgruppe. Partiet ligger an til å få en fremgang på 5 prosentpoeng og 19 mandater.

Også SV går mot et svært godt valg. Partiet ser ut til å gå klart fram og ende på oppunder 6 prosent.

Men alt tyder altså på at de to partiene ikke får betydelig mer innflytelse over politikken i Stortinget enn de har i dag.

Verken Rødt eller Miljøpartiet De Grønne klarte å komme seg over sperregrensen. Ved 23-tiden så begge partiene ut til å få inn én representant – Bjørnar Moxnes fra Rødt og Une Bastholm fra MDG. Det betyr i så fall at MDG-frontfigur Rasmus Hansson ryker ut.

(ANB)

Artikkeltags