Erna og Jonas i skatteduell

Statsminister Erna Solberg og Jonas Gahr Støre under en debatt på Finansnæringens dag.

Statsminister Erna Solberg og Jonas Gahr Støre under en debatt på Finansnæringens dag. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Statsminister Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre sto bokstavelig og fysisk langt fra hverandre i tirsdagens duell.

DEL

Erna Solberg (H) tror Aps varslede skatteøkninger vil ramme alle. Selv vil hun ikke tallfeste regjeringens fremtidige skattekutt blir.

– Skattelettelsene vil bli tilpasset norsk økonomi, hvor mye vi tåler, sa Solberg da hun tirsdag møtte Ap-leder Jonas Gahr Støre til vårens første statsministerduell på Finansnæringens dag.

Flere har påpekt at økte skatter faktisk kan bli en vinnersak i årets valgkamp, og ikke uventet ble både skatt og arbeid hissige temaer i duellen. Ifølge Perspektivmeldingen som ble lagt fram fredag i forrige uke, vil det være et gap mellom statens inntekter og utgifter på 5 milliarder kroner i 2030 dersom ingenting gjøres.

– Regjeringen har et problem med pengebruken, særlig når de ikke sier noe om hvordan skattekuttene vil bli framover. Det er uærlig å legge ut på den kursen, sier en offensiv Støre. Han hevder at tilliten mellom staten og samfunnet forvitrer når rike får så mye mer i skattelette enn lavtlønte.

– Jeg merker meg at IMF og Verdensbanken nå advarer regjeringer mot tiltak som øker ulikhetene. Det er gift for omstilling, sier han.

Solberg mener ingen må la seg lure av Aps løfter om at heving av skattene kun skal gjelde de rikeste.

– Poenget er at alle kommer til å betale når skattene og avgiftene øker, sier hun til NTB.

Spørsmålet er om vi skal ha en politikk som ruster for fremtiden eller en som reverserer omstillingen, mener Solberg og retter fingeren mot Senterpartiet, som Ap vil måtte samarbeide med om de skulle vinne valget.

– De har revers på alt, sier Solberg. (ANB-NTB)

Artikkeltags