Integrasjon på rett vei

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Integrasjonen av innvandere i Norge går sakte. – Men den går i riktig retning, sier forsker Lars Østby i Statistisk sentralbyrå.

DEL

Forskeren har fått med seg at både motstandere og tilhengere av innvandring slår skråsikkert fast at integreringen av innvandrere i Norge er mislykket.

Det mener han er en myte.

Advarer mot bivirkninger

– Den går langsomt, men den går videre i riktig retning, sa Østby på et presseseminar om integrering mandag. Forskeren mener at denne myten kan være til skade hvis det fører til at de som styrer gjør forhastede grep for å endre på en integrering de tror har vært mislykket.

– Jeg mener det er viktig å se opp for bivirkninger om man legger om integreringstiltakene, sier han.

Integrering regnes som vellykket hvis den fører til at urimelige og ikke ønskede forskjeller mellom befolkningsgrupper forsvinner.

Sterke scener

Men det er fortsatt store forskjeller mellom nordmenn med innvandrerbakgrunn og etniske nordmenn. Ikke minst når det gjelder arbeid.

– Det er forferdelig høy arbeidsledighet blant innvandrere. Det er nesten så man må advare mot sterke scener når man ser på statistikken. Blant innvandrere fra Afrika har vi nesten uansett en arbeidsledighet som er fem ganger så høy som for etnisk norske, sier Østby.

Meningsløst

Forskeren fra Statistisk sentralbyrå går til angrep på flere myter om innvandring og innvandrere. Det stemmer for eksempel ikke at Norge har stor innvandring sammenlignet med andre land.

Østby advarer mot at man ser på innvandere som en ensartet gruppe.

– At gjennomsnittet av innvandrere er sånn eller sånn, det blir ganske meningsløst, sier han. (ANB)

Artikkeltags