Jens støtter Jonas

 Flere departementer var engasjert i saken. Jeg oppfattet ikke at det ble utøvd noe press, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Flere departementer var engasjert i saken. Jeg oppfattet ikke at det ble utøvd noe press, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) tviler ikke på utenriksminister Jonas Gahr Støres (Ap) vurderinger av egen habilitet.

DEL

Stoltenberg sier at han ikke har grunn til å tvile på de vurderinger Støre foretok da han lot være å be om en vurdering av sin habilitet før Utenriksdepartementet ga penger til et prosjekt som barndomsvennen Felix Tschudi var involvert i som styreleder.

– Jeg har ikke informasjon eller grunnlag for å komme til noen annen konklusjon, sa Stoltenberg da han møtte pressen etter den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag.

Kontrollkomiteen

Det er allerede på det rene at forholdet vil bli behandlet av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, under ledelse av Frps Anders Anundsen.

– Det burde ha ringt en bjelle i departementet da navnet på en venn av utenriksministeren dukket opp under behandlingen av søknaden, sa Anundsen etter at saken ble kjent gjennom Dagbladet tirsdag.

Støre holder imidlertid fast på at det ikke var nødvendig med noen vurdering av habiliteten da UD bevilget 6 millioner kroner til Senter for nordområdelogistikk i 2008.

Svare grundig

En senere delutbetaling gjør at saken faller inn under den brede kartleggingen av pengetildelinger som alle departementene er bedt om å gjennomføre i kjølvannet av Audun Lysbakkens (SV) avgang som barne- og likestillingsminister.

– Det er lurt at Støre har varslet at han vil svare grundig på alle spørsmål i komiteen. Når alle fakta er på bordet, får komiteen gjøre sin vurdering, sa Stoltenberg under pressekonferansen onsdag.

SMK ikke tilsynsorgan

Juridiske eksperter som uttalte seg tirsdag, var delt i synet på om Støre burde bedt om en vurdering av habiliteten eller ikke.

Statsministeren understreker at det er den enkelte statsråds ansvar å vurdere sin egen habilitet og deretter vurdere å be om en vurdering fra Justisdepartementets lovavdeling.

– Statsministerens kontor er et kontor som leder det politiske arbeidet i regjeringen. Vi er ikke noe tilsynsorgan, selv om noen ser ut til å tro det, sa han.

Tschudi-investeringer

Dagbladet skriver onsdag at Støres familieselskap Trestø AS senest i 1996 eide 100.000 aksjer i selskapet Tschudi & Eitze Shipping, som var Felix Tschudis daværende selskap.

– Frem til 1999 var Trestø AS et familieselskap med meg og mine søstre som eiere, fullt og helt drevet av min far. Han drev aktivt med aksjeinvesteringer. Jeg hadde ingen befatning med disse investeringene, sier Støre.

Etter 1999 skal Trestø AS ha solgt alle aksjer og siden ikke eid aksjer i andre selskaper. (ANB-NTB)

Artikkeltags