Kaprer Frp-velgere

Høyres Erna Solberg kan glede seg over at partiet nå er dobbelt så stort som Siv Jensens Frp.

Høyres Erna Solberg kan glede seg over at partiet nå er dobbelt så stort som Siv Jensens Frp. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Høyre kaprer velgere fra spesielt Frp. Erna Solbergs parti er nå like stort som Ap og dobbelt så stort som Frp.

DEL

Høyre gjør et byks på 2,7 prosentpoeng og er nå jamnstore med Ap med 30,7 prosent oppslutning. Sistnevnte går tilbake 1,1 prosentpoeng, men det er Frp som har det største fallet med 3 prosentpoeng ned til 15,6 prosent oppslutning. Frp lekker til Høyre, som har kapret velgere fra mange partier over tid.

Det viser en meningsmåling gjort av Opinion Perduco for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Blant småpartiene beveger SV og KrF seg opp mot en noe mer betryggende avstand til sperregrensen, mens Sp og Venstre faller farlig nær den.

– Vi gjør det bra på målingene nå fordi vi snakker om våre egne løsninger og saker, selv om det selvsagt skjer i kontekst til regjeringens arbeid. Samtidig tror jeg velgerne etterspør nye ideer på samfunnsområder der regjeringen har gått tom, sier Høyre-leder Erna Solberg til ANB.

– Hvilke konsekvenser får det for samarbeidet på borgerlig side at dere nå er dobbelt så store som Frp?

– Vi er navet på borgerlig side, og det partiet som favner bredest. At vi er størst, gjør det lettere for sentrum å være med. Men Frp er også det partiet som svinger mest opp og ned på målingene, så det knytter seg spenning til hva som er partiets faktiske størrelse, sier Solberg.

– At Høyre tar velgere fra oss er ikke veldig unaturlig når flere partier kjemper om mange av de samme velgegruppene, sier Frp-leder Siv Jensen til ANB.

– Vi har jo lang erfaring fra tid til annen med å byttelåne velgere. Men velgerne må være klar over at dersom man ønsker en borgerlig politikk, er Frp garantisten for dette i en ny regjering, sier Jensen, som tror på opptur ved å snakke mer om sin egen politikk.

– Jeg opplever det slik at Jens Stoltenberg har startet sin lange valgkamp mot blant annet Frp. Vi må på vår side fortsette å fortelle velgerne hvordan vi skal løse de store utfordringene innenfor helsevesenet, eldreomsorgen og hvordan vi skal få en strengere men mer rettferdig asyl- og innvandringspolitikk, slår Jensen fast.

– Høyre tar velgere fra alle de andre partiene, men mest fra Frp, sier valgforsker Bernt Aardal, som mener det nå er en kamp mellom Høyre og Frp om mange av de samme velgerne. En periode klarte høyrepartiene å vokse samlet sett, men den tendensen synes å ha tatt slutt.

– Fremskrittspartiet er i en utsatt posisjon, sier Aardal og viser til at tallene for Frp spriker veldig på de ulike målingene. Det skyldes spesielt at noen av instituttene veier tallene mot lokalvalget i fjor, hvor Frp gjorde det svært dårlig. Opinion Perduco veier mot stortingsvalget i 2009.

Aardal kan ikke se noen spesielle saker som skulle gi Høyre løft på målingene.

– Høyre har ikke frontet noen saker som forklarer veksten. Høyres framgang skyldes nok i hovedsak at mange velgere er misfornøyd med regjeringen. De rødgrønne har også lagt seg ut med velgergrupper som tradisjonelt stemmer på disse partiene. Bruddet i landbruksoppgjøret og streiken i offentlig sektor virker inn. Det er grunn til å merke seg at Senterpartiet nå har stor lekkasje til Høyre, sier Aardal.

– Regjeringspartiene har en bratt bakke å gå fram til stortingsvalget høsten 2013, konstaterer Aardal.

Aps partisekretær Raymond Johansen erkjenner at det blir en kamp om velgerne hver eneste dag fram mot valget, men minner om at utgangspunktet for de rødgrønne ikke er verre nå enn det var i 2008.

– Dette blir et valg mellom to tydelige retninger, og vår jobb framover blir å bevise at vi har den beste politikken for landet, sier Johansen.

Målingen til Opinion Perduco er tatt opp i perioden 12. til 18. juni. Tusen personer er spurt via telefon om hva de vil stemme dersom det var stortingsvalg i morgen. 78 prosent har oppgitt partipreferanse som fordeler seg slik (endring fra forrige måned i parentes):

Ap 30,7 prosent (tilbake 1,1)

SV 5,3 prosent (fram 1,0)

Sp 4,5 prosent (tilbake 0,2)

Høyre 30,7 prosent (fram 2,7)

Frp 15,6 prosent (tilbake 3,0)

KrF 5,9 prosent (fram 0,6)

Venstre 4,4 prosent (tilbake 0,5)

Rødt 1,4 prosent (som sist)

Andre 1,5 prosent (fram 0,4) (ANB)

Artikkeltags