Krever HV-016 tilbake

Ine Marie Eriksen Søreide (H).

Ine Marie Eriksen Søreide (H). Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Heimevernets spesialavdeling HV-016 må gjenopprettes og innlemmes i norsk terrorberedskap så raskt som mulig, forlanger høyresiden.

DEL

– Forsvarsdepartementet bør snarest mulig ta kontakt med soldatene som var i HV-016, og sørge for at avdelingen gjenopprettes i en eller annen form, sier Ine Marie Eriksen Søreide (H), leder i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, til Dagsavisen.

Det var forsvarssjef Harald Sunde som i fjor høst besluttet å legge ned Heimevernets eliteavdeling HV-016. Det førte til at nesten samtlige av de 200 personene som var tilknyttet avdelingen, sluttet i protest. Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) støttet forsvarssjefens avgjørelse.

– Vi var bekymret for at nedleggelsen av HV-016 ville svekke terrorberedskapen, sier Ine Marie Eriksen Søreide. Hun understreker at hun ikke har noe grunnlag for å spekulere i hva som kunne vært gjort annerledes 22. juli. Men hun er klar på at terrorangrepene avslørte tydelige mangler i beredskapen.

– Jeg skjønner at politiet gjør så godt de kan, men når det tar flere timer før Stortinget blir sikret, og vektere blir satt til å passe bygninger i Oslo sentrum, sier det noe om ressurssituasjonen, sier hun til Dagsavisen.

Også KrF-leder Knut Arild Hareide og nestleder Per Sandberg slutter seg til kravet. (ANB-NTB)

Artikkeltags