Krever statlig industrihjelp

SVs Inga Marte Thorkildsen vil ha nyorientering i treforedlingsindustrien med statlig kapital i ryggen.

SVs Inga Marte Thorkildsen vil ha nyorientering i treforedlingsindustrien med statlig kapital i ryggen. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

SVs Inga Marte Thorkildsen er bekymret for norsk treforedlingsindustri. Nå tar hun til orde for at staten går inn på eiersiden.

DEL

– Regjeringen må vurdere om staten skal bruke sin kapitalstyrke til å investere i en robust og framtidsrettet treforedlingsindustri, sier stortingsrepresentant Inga Marte Thorkildsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Det handler om en strategisk viktig bransje med lange historiske røtter i Norge. Skog er en vare vi har og kommer til å trenge. Derfor er det viktig at treforedlingsindustrien blir omstillingsdyktig og innovativ slik at den overlever. Det beste vil være om vi kan få til et partnerskap mellom staten og private eiere, sier SV-representanten fra Vestfold.

– Bare det faktum at staten sier seg interessert vil utløse privat kapital, sier hun og ber næringsminister Trond Giske om å lage en «føre-var»-plan for treindustrien i Norge.

Mange nedleggelser

Over 700 personer er allerede oppsagt i treforedlingsindustrien det siste året, 350 er permittert og over 100 personer har fått varsler om at de kanskje kan miste jobben.

– Mange har altså allerede mistet jobben, og vi i SV er bekymret fordi de få treforedlingsbedriftene har få bein å stå på etter ensidig satsing på avispapir over mange år, sier SV-politikeren.

Hun viser til at avispapirmarkedet i Europa har falt i kjølvannet av den forrige finansuroen i 2009.

– Nå forventes det at forbruket stagnerer og faller. Det er nærliggende å tro at trenden forsterkes etter hvert som aviser og bøker digitaliseres ytterligere, sier Thorkildsen.

Nye teknologier

– Treforedlingsindustrien er kreativ, og tre kan brukes til nesten hva som helst. SV vil gi bransjen et tydelig signal om at vi støtter opp under kreativitet gjennom blant annet å gi støtte til utvikling av nye teknologier og nye produkter gjennom Siva og Innovasjon Norge. I tillegg er støtte til forsknings- og utviklingsaktivitet viktig, sier Thorkildsen og roser Borregaard for vilje og evne til å tenke nytt.

Thorkildsen mener økt bruk av foredlet tre kan skape større lønnsomhet i bransjen.

– Eksempler på dette er økt innblandingsgrad av biodrivstoff, styrking av bioenergiprogrammet og økt bruk av tre i bygg og samferdselsprosjekter, sier hun og peker på at slik omstilling er viktig i kampen mot klimaendringene på kloden.

Norske klær

– Bruk av skog kan fase ut fossilt drivstoff og fossil industriproduksjon. Cellulose kan bli et spennende stoff i framtidig produksjon av klær. Norske motedesignere bør også ta denne utfordringen, sier Thorkildsen og poengterer at mye av dagens bomullsproduksjon ikke er bærekraftig, siden den både tar mange liv og krever enorme vannmengder.

– Potensialet til nyorientering i bedriftene er stor. Biomasse kan bli vår «grønne olje», sier hun og nevner også farmasi og plast som andre eksempler. (ANB)

Artikkeltags