Kritikk fra valgobservatører

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Valgforsker Frank Aarebrot håper norske myndigheter tar kritikken fra de utenlandske valgobservatørene på alvor. Observatørene fra Sentral-Asia, Kaukasus og Moldova peker i sin rapport på seks forhold som kan styrke troverdigheten til norske valg ytterligere.

DEL

– Det ergrer meg når innvendingene fra de utenlandske valgobservatørene blir møtt med omtrent de samme bortforklaringene som vi hører når vi har kritiske innvendinger til valg i andre land, sier Frank Aarebrot til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Han er selv internasjonal valgobservatør.

Det er Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) og Den norske helsingforskomité som for første gang har hentet valgobservatører til Norge for å kontrollere at stortingsvalget gikk riktig for seg.

Observatørene gir gjennomføringen av valget gode karakterer, men reagerer blant annet på at norske velgere ikke trenger legitimere seg på betryggende måte, bortsett fra å oppgi fødselsår og -dato. De trenger heller ikke signere i manntallet, slik praksis er i flere andre land. Selv om det ikke ble avslørt fusk på grunn av mangelfull identifikasjon, påpeker valgobservatørene at mulighetene for fusk finnes.

Det ble blant annet også oppdaget at noen velgere brettet stemmeseddelen feil vei og at flere var inne i samme stemmeavlukke samtidig.

Valgobservatør Tigran Karapetya fra Georgia er ikke i tvil om at stortingsvalget ble gjennomført på en demokratisk måte. Valgordningen fungerer og har stor tillit i befolkningen. Men med de små forbedringer som observatørene peker på vil tilliten til systemet øke ytterligere, mener han. (ANB)

Artikkeltags