La fram SV-planen

SV-leder Audun Lysbakken la fram partiets plan på en presekonferanse onsdag.

SV-leder Audun Lysbakken la fram partiets plan på en presekonferanse onsdag. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Mellom jordbærspising og flyalarm presenterte SV-ledelsen strategien for det store comebacket.

DEL

SV skal få flere bein å stå på, knuse myter og fortelle velgerne at de både skal velge en regjering og bestemme styrkeforholdet internt i regjeringen.

– Vi skal utfordre høyresiden på alle områder som er viktig for folk, sa partileder Audun Lysbakken på partiets halvårige oppsummerende pressekonferanse onsdag.

SV vaker like over sperregrensen når man regner ut gjennomsnittet for alle meningsmålingene, og det er for lavt, slår Lysbakken fast.

– Vi skal bygge et parti som skal bli bredere og sterkere i årene som kommer, lovte han.

Soul-SV

SV var i år først ute av partiene til å gjøre opp status for det siste halvåret. Stedet var soul-utestedet Sawol, sentralt plassert i den multietniske bydelen Grønland, øst i hovedstaden.

Seansen startet med at Lysbakken serverte jordbær til Dagbladets kommentator Marie Simonsen, og den ble rundet av til lyden av luftvernsirener som ljomet over hustakene.

Lysbakken er enig i at det nå er alarm:

– Det blir ingen fortsatt rødgrønn regjering dersom vi får et resultat i stortingsvalget på linje med det vi har bak oss i kommunevalget, sa han.

Myte-SV

Lysbakken fortalte pressen at partiledelsen har en plan. Partiet vil gi hjertesakene miljø, skole og fordeling selskap av helse og omsorg, arbeidsliv og næringspolitikk.

– I tillegg vil vi fjerne en del av mytene om SV som gjør at folk som står oss nær ikke oppdager SV-eren de har inne i seg, fortalte han.

Lysbakkens eksempel er at det går an både å ha en offensiv klimapolitikk og skape flere arbeidsplasser, noe klimameldingen er et bevis på.

Helse-SV

Et av de nye beina har allerede fått kjøtt på seg. SV la onsdag fram en fempunktsplan for en ny omsorgspolitikk.

– Vi ser for oss at kampen om fremtidens omsorg kommer til å bli en av de store sakene i den kommende valgkampen. Det handler om hva slags velferdssamfunn vi vil ha; om vi klarer å løse eldrebølgens utfordringer innenfor en fellesskapsmodell eller om vi skal gi lommeboken en viktigere rolle. Da blir det viktig å la flere få bo lenger hjemme, sa Lysbakken.

For å få til det, vil SV blant annet satse på senger som slår alarm når de står tomme om natten, flere korttidsplasser og økt satsing på aktivitetstilbud i kommunene.

Vinner-SV

Lysbakken avviste å svare på spørsmål som «går du av dersom dere kommer under 4 prosent ved stortingsvalget» med at han ikke planlegger for nederlag.

– Jeg liker utfordringer. Målet er å komme tilbake til et anstendig nivå, sa han i stedet.

Og selv om det meste handlet om hvordan SV vil vinne om et år, rakk Lysbakken også så vidt innom partiets seire siste halvår:

– Vi har fått til en klimamelding og et forlik som i stor grad er preget av SVs tenkning, og vi har fått til et skritt i riktig retning for asylbarna - i en tid der det er flertall for en strammere asylpolitikk. Det er et gjennombrudd for SV, sa han. (ANB-NTB)

Artikkeltags