– LO må skvære opp med Yssen

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Oslo: Det må så fort som mulig avholdes en ekstraordinær kongress med valg av ny LO-ledelse, og LO må skvære opp med Yssen, mener Kleiv Fiskvik, leder i LO i Oslo.

DEL

– Granskingsutvalgets rapport slår klart fast at Yssen er blitt mobbet. Slik jeg forstår det har LO anerkjent konklusjonene i rapporten, og da må LO-ledelsen også rydde opp i forholdet til Yssen, sier Fiskvik til Dagsavisen.

Han mener LO har opptrådt uryddig etter at Yssen 10. januar sa opp sin stilling som internasjonal sekretær i LO.

– Så vidt jeg skjønner ble lønnen til Yssen stoppet 10. januar. Men det er normalt med lønn i minst tre måneder ved oppsigelser, og det bør også hun få, sier Fiskvik.

LOs informasjonssjef Jenny Ann Hammerø sier at Yssen etter eget ønske sluttet på dagen, og at lønnsutbetalingen derfor ble stoppet fra og med oppsigelsen.

Utløse maktkamp

Roar Flåthen som tok over som LO-leder etter Gerd-Liv Valla fredag, skal i utgangspunktet bli sittende fram til 2009. Men Fagforbundets leder Jan Davidsen gikk i det lukkede sekretariatsmøtet fredag langt i å kreve en ekstraordinær kongress for å avklare lederspørsmålet i organisasjonen. Et slikt valg vil kunne utløse en svært tøff intern maktkamp.

Fiskvik er blant dem som mener at LO så fort som mulig må få samlet seg til en ekstraordinær kongress for å gå gjennom Yssen-saken.

– Roar Flåthen har absolutt min tillit som fungerende LO-leder, men det er viktig at vi nå ser på dette med åpne øyne. Jeg registrerer at jeg ikke er den eneste som mener at det bør avholdes en ekstraordinær kongress. En slik kongress innebærer også valg av ledelse i LO, sier Fiskvik.

Refser Bjørndalen

Dagsavisen kjenner til at man i ledelsen i Fagforbundet er glad for at spørsmålet om en ekstraordinær kongress bringes på bane nå. Irritasjonen er også stor over at Fellesforbundets Kjell Bjørndalen har gått så hardt ut mot Valla som han har gjort, og at han ber LO-ledelsen om å si unnskyld til Ingunn Yssen.

– Jeg må si at det blir en veldig vanskelig situasjon når Bjørndalen går ut slik. Jeg vet ikke hvem han snakker på vegne av. Han bør ta opp slike spørsmål i sekretariatet, sier Mari Sanden, som leder Fagforbundet i Oslo og sitter i forbundets hovedstyre.

Hun reagerer også på at Bjørndalen etter Vallas avgang slo fast at han ville fremmet mistillit dersom hun ikke hadde gått av selv. Slike uttalelser bidrar til å gjøre splittelsen i LO dypere, mener hun.

– Det var veldig unødvendig å si, og på denne måten bidrar han ikke til at det som nå må samles i LO, samles, sier Sanden.

– Jeg håper sekretariatet heretter sørger for å framstå samlet, og ikke som enkeltpersoner, understreker hun.

Ferdig med saken

Også Leif Sande, som leder det andre store industriforbundet i LO-familien, Industri Energi, mener Bjørndalen burde tatt spørsmålet om å si unnskyld til Yssen opp internt.

– Jeg synes vi skal la være å gi den nye LO-lederen rådene våre gjennom avisene, sier Sande, som er blant dem som per i dag ikke ser noen grunn til å be om unnskyldning.

– Vi er ferdige med den saken, nå må vi komme oss videre, sier han.

Men Bjørndalen fikk lørdag støtte fra sentrale forbundsledere som Per Østvold i Transportarbeiderforbundet, Johnny Hagen i Nærings- og nytelsesmiddelarbeiderforbundet og Odd Christian Øverland i Postkom.

Handel og Kontors Sture Arntzen og Fagforbundets Jan Davidsen er blant dem som mener det ikke er nødvendig med flere beklagelser, ettersom Valla allerede har beklaget dersom Yssen følte seg dårlig behandlet.

LO-leder Roar Flåthen sto i går fast at han ikke ser noen grunn til å gi en ytterligere unnskyldning.

– Jeg forholder meg til at sekretariatet valgte å ikke realitetsbehandle rapporten fra granskingsutvalget, og kan derfor ikke gå inn og konkludere i forhold til påstandene som framkommer der, sier Flåthen. (ANB)

Artikkeltags