Nå har de skværet opp

Artikkelen er over 5 år gammel

Carl I. Hagen og Siv Jensen har lagt den vonde tiden bak seg og leget sårene. Fredag ble de gjenforent på kontoret til dagens partileder.

DEL

17 måneder etter at han i raseri pakket kontoret og trakk seg som partiets eldregeneral, er Carl I. Hagen forsonet med Siv Jensen.

Mandag feirer de at det er nøyaktig 40 år siden Anders Langes parti så dagens lys.

At det har vært en tøff prosess, legger de ikke skjul på. Da striden oppsto, følte Carl I. Hagen seg ydmyket og dårlig behandlet av Siv Jensen. Han hadde et sterkt ønske om å bli medlem av Nobelkomiteen, men ble ikke det. Det var partilederens skyld. Og Siv Jensen måtte tåle en offentlig skittenvask fra sin forgjenger.

Hagen bekrefter overfor Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) at det er denne episoden som har ført til den iskalde fronten mellom tidligere og nåværende partileder. En isfront som nå altså er tinet opp. Nå har den tidligere og nåværende partilederen det Carl I. Hagen kaller «et greit forhold».

– Vi samarbeider godt. Vi er enig om veldig, veldig mye, men uenig om noe og rykende uenig om litte grann. Det må vi lære oss å leve med slik man gjør i alle andre partier, sier Carl I. Hagen til ANB.

På en billedlig måte forklarer han sitt nåværende forhold til dagens partileder med at han «kan ta en telefon til Siv og si hva han mener, i stedet for å ta en telefon til Dagbladet eller VG».

– Hva er dere rykende uenige om?

– Det holder vi for oss selv. Det er som regel små ting vi er rykende uenig om, sier Carl, som dog innrømmer at kona Eli nok får høre det hvis han er uenig med sitt parti.

Siv Jensen gir det samme bildet av forholdet.

– Jeg kan bekrefte at det har vært en uoverenstemmelse. Og det har ikke vært hyggelig. Men nå er det håndtert. Nå kan vi se framover, sier Siv til ANB.

– Så vil jeg legge til at vi på det jevne har jobbet veldig tett og godt sammen, og at det kanskje er umulig ikke å få noen uoverensstemmelser med to så sterke personligheter med så sterke meninger, legger hun til.

– Har det vært en vanskelig prosess?

– Nei. Eller ja. Når tiden først var moden for det, var det ikke det minste vanskelig. Men nå er også jeg slik laget at jeg hater å gå rundt å bære nag. Å være langsint er det verste jeg vet. Jeg liker å gjøre opp ting og bli ferdig med det. Og så har jeg gjennomgående veldig stor respekt for Carl I., og har hatt stor glede av å jobbe tett med ham over flere år, sier dagens partileder.

Hvem dette har kostet mest for, vil de ikke si noe om.

– Det er ikke slik at man tenker på at det koster noe som helst. Sunn fornuft og voksne mennesker forholder seg til realitetene og ikke den hypotetiske verden, mener Carl I. Hagen.

Leger alle sår

– Hvorfor har dere skværet opp nå?

– Det er et ordtak som sier at tiden leger alle sår. Når du er midt oppe i en hektisk uoverenstemmelse, er det én situasjon. Når den er langt bak i tid, er det noe annet. Du kan ikke la en slik hendelse ødelegge for et samarbeid som vi har hatt veldig lenge. Siv og jeg jobbet nært fra 1997 til 2005 med meg som leder. Vi kan ikke la en sak overskygge alt det positive, sier Carl I. Hagen.

Siv skyter inn:

– Det ligger en grunnleggende respekt der tross alt. Men jeg er helt enig i det Carl sier. Selv om det ikke er noen vits i å legge skjul på at det var vondt og vanskelig. Men jeg er veldig glad for at vi har kommet videre. Det betyr veldig mye for meg, innrømmer Siv Jensen.

– Jeg respekterer fullt ut at Siv er dagens leder; ikke meg. Selv om det av og til er smertefullt. Slik er det bare. Slik kommer det til å bli for henne også når hennes tid kommer, sier en lattermild Carl I. Hagen. Og med erfaring. (ANB)

Artikkeltags