Hareides trumfkort

Søndagsstengte butikker blir et trumfkort når KrF skal forhandle om posisjoner etter valget.

Knut Arild Hareide begynte valgkampen hos sine egne.

Knut Arild Hareide begynte valgkampen hos sine egne. (Foto: )

DEL

– Jeg utelukker absolutt ikke at det blir et tema i eventuelle forhandlinger ved ordførervalg. Men det kommer ingen ordre fra meg. Det er lokalpolitikerne i KrF som selv må bestemme det, sier partileder Knut Arild Hareide til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Det er et voldsomt engasjement rundt denne saken. Mange forstår ikke hvorfor regjeringen må presse gjennom en sak som går i helt gal retning, legger han til.

Startet valgkampen

Knut Arild Hareide startet valgkampen nærmest hos sine egne på første dag av Arendalsuka.

Han innrømmer at partiet måtte endre valgkampstrategien i siste liten.

- Vi hadde håpet vi kunne slippe akkurat det, men så oss nødt til å gjøre noe. Det var meningen at oppvekst og eldre skulle være våre hovedsaker. Det blir i stedet oppvekst, eldre og søndagsåpne butikker, sier Hareide.

Stoler på Venstre

Hareide røper at søndagsåpne butikker allerede var tema under samarbeidsforhandlingene i Nydalen.

– Vi prøvde å få spørsmålet avklart i Nydalen, men det fikk vi ikke til. Men jeg opplever at saken var viktigere for Høyre og Frp i 2013 enn den er i dag. Vi har styrket våre kort betydelig gjennom debatten som har gått de to siste årene, mener Hareide.

– Venstre er tydelig på at de bare kan støtte én modell, at det dermed blir opp til kommunene selv å avgjøre spørsmålet. Derfor må vi løfte saken inn i lokalvalget. Det blir en av de sakene som jeg tror kommer til å engasjere og som alle kan forholde seg til, mener Hareide.

Det som overrasker KrF-lederen mest, er hvordan regjeringen står på forslaget om å åpne butikkdørene på søndager uten noen som helst form for konsekvensanalyse.

– De vil altså gjennomføre noe de ikke har utredet. Vi ønsker at søndagen fortsatt skal være butikkfri. Det er denne valgkampen som i realiteten vil avgjøre dette spørsmålet, mener Knut Arild Hareide. (ANB).

Artikkeltags