Skal redusere matsvinnet

For mye mat går til avfallsforbrenning, mener landbruks- og matministeren.

For mye mat går til avfallsforbrenning, mener landbruks- og matministeren. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Vi kaster flere hundre tusen tonn mat hvert år.

DEL

Nå setter regjeringen av ytterligere penger for å hindre at spiselig mat havner i avfallsbøtta.

– Ved å minske matavfallet er det mye å spare både for den enkelte forbruker og for storsamfunnet som helhet, sier landbruks- og matminister Sylvi Listhaug til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Pengene vi bevilger vil bidra ytterligere til den positive utviklingen i kampen mot matsvinn, legger hun til.

Landbruks- og matdepartementet tildeler 900.000 kroner til to prosjekter mot matsvinn. Næringslivets prosjekt mot matsvinn, ForMat, får 700.000 kroner, mens Matsentralen i Oslo får 200.000 kroner.

Foreslår momsfritak

I statsbudsjettet for 2016 har regjeringen foreslått momsfritak for mat som leveres vederlagsfritt på veldedig grunnlag.

– Dagligvarebransjen har ofte fullt spiselige matvarer som ikke kan selges, for eksempel på grunn av datostempling eller skadd emballasje. I slike tilfeller står valget mellom å gi bort mat til frivillige organisasjoner eller å kaste maten. Merverdiavgiften medfører at bedriftene kan ha økonomiske grunner til å ville kassere varene, siden det påløper uttaksmoms hvis maten gis bort, påpeker Sylvi Listhaug.

Hun roser prosjektene som nå får større økonomiske muskler.

Prosjektet ForMat har vært i gang siden 2010 og driver blant annet med systematisk kartlegging av matavfallet, nettverkssamarbeid mellom bedrifter og forsknings- og utviklingsmiljøer og satsing på kommunikasjon om forebygging av matavfall.

Matsentralen i Oslo ønsker på sin side å utvide konseptet til å omfatte flere byer og en nasjonal organisasjon.

Landbruksminister Sylvi Listhaug.

Landbruksminister Sylvi Listhaug. Foto:

Listhaug mener opprettelsen av Matsentralen er et viktig tiltak i arbeidet mot matsvinn. Dette er nå den matsentralen i Norden som distribuerer mest overskuddsmat fra bransjen og over til ideelle organisasjoner, påpeker hun.

Intensjonsavtale

I mai signerte ministeren en intensjonsavtale om reduksjon av matsvinn, sammen med fire andre statsråder og hele bransjen.

Avtalen skal styrke samarbeidet mellom myndighetene og aktørene i hele matkjeden for å redusere matsvinn ytterligere.

Landbruks- og matdepartementet bidrar med midler til Forskningsrådets Bionær-program som støtter forskning på sensorteknologi, robotisering og mer miljøvennlige prosesser for å redusere og utnytte matsvinn.

Norske myndigheter deltar også aktivt i det internasjonale arbeidet med å redusere matsvinn. (ANB)

Artikkeltags