Tror KrF bytter side

Åslaug Haga tror KrF vil åpne døra for et rødgrønt samarbeid.

Åslaug Haga tror KrF vil åpne døra for et rødgrønt samarbeid. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

KrF kan finne seg godt til rette i en sentrum-venstre-konstellasjon, mener Åslaug Haga.

DEL

Som tidligere leder av Senterpartiet og statsråd i tre forskjellige departementer under to statsministere, har hun erfart at det er en tøff prosess å bytte side i norsk politikk.

Åslaug Haga framholder at hun mener Sp gjorde det eneste riktige da de tok skrittet og dannet rødgrønn regjering i 2005.

– En koalisjon mellom KrF, Senterpartiet og Arbeiderpartiet ville gitt en stabil og solid plattform for mye av det som mange av oss er glad i med Norge. En solidarisk orientert politikk som tar miljøutfordringene på alvor og som mener det er klokt å ta hele Norge i bruk, mener Haga.

På snarvisitt

Den tidligere Sp-lederen var en av de fremste aktørene da det rødgrønne alternativet vokste fram i 2005. Hun er ikke lenger politisk aktiv, og forlot norsk politikk i 2009. Hun presiserer at hun som internasjonal tjenesteperson forholder seg til og samarbeider med en hvilken som helst regjering.

Til daglig er hun nå å finne i Bonn i Tyskland, som direktør for Crop Trust. Det internasjonale fondet skal lage et globalt system som sørger for å ta vare på de viktigste variantene av matplanter. Fondets oppgave er å finansiere dette i intet mindre enn et evighetsperspektiv.

– Vi skal sikre kontinuerlig drift av verdens viktigste plantegenbanker. tillegg til å bygge opp et fond som fungerer som oljefondet. 850 millioner dollar er behovet for å sikre en av verdens viktigste naturressurser til evig tid. Det er en billig livsforsikring for kloden, sier hun.

Hun har en stab på «bare» 30 personer, men jobber i tillegg med genbanker over hele verden.

Ved et veiskille

Slik forklarer hun tanken bak overgangen til de rødgrønne.

– Vi sto rett og slett ved et veiskille. Regjeringen var Høyre-dominert og førte en stadig mer konservativ politikk. Det utfordret hele verdigrunnlaget vårt. I 2001 valgte vi å stå utenfor regjering og startet arbeidet med å nærme oss Arbeiderpartiet. Det var en svært tøff prosess. Jeg har derfor den største respekt for at dette er et vanskelig valg for KrF. Men du må orke å ta kampen for å komme til en beslutning du mener er riktig for partiet. Jeg tror kanskje valgresultatet nå i høst vil framskynde behovet for å tenke i nye baner for KrF, mener Åslaug Haga. (ANB)

Artikkeltags